» Cel mai rece – si la propriu, si la figurat, comenta "Kommersant" – summit UE-Rusia a inceput ieri in Siberia, la Habarovsk, in apropierea granitei cu China.
Locatia din ce in ce mai indepartata de Moscova unde sunt organizate aceste reuniuni reflecta "complexitatea relatiilor dintre cele doua entitati", scria ieri presa rusa. Relatii extrem de complexe, intr-adevar, mai ales dupa criza energetica din ianuarie, cand cearta dintre Rusia si Ucraina a lasat o buna parte a Europei fara gaz, si dupa razboiul din Georgia, din august 2008.
Tema centrala a summitului o constituie securitatea energetica, presedintele rus Dmitri Medvedev profitand de prilej pentru a readuce in discutie inlocuirea Cartei Energiei adoptate in 1991, idee respinsa de europeni la sfarsitul lunii aprilie. Un nou motiv de nemultumire pentru Moscova il constituie semnarea de catre Kiev si Comisia Europeana a unei declaratii ce prevede sustinerea financiara de catre Occident a refacerii retelei de gazoducte din Ucraina, Rusia fiind exclusa din proiect.
Cu doar cateva zile inaintea summitului de la Habarovsk, Rusia a facut o demonstratie de forta prin semnarea de catre Gazprom si companiile omoloage din Bulgaria, Grecia si Serbia a acordului privind construirea gazoductului South Stream, concurentul proiectului european Nabucco.
Georgia este un alt subiect delicat de pe agenda summitului, europenii cerand ca observatorii lor sa aiba acces in Abhazia si in Osetia de Sud, despre care Rusia sustine ca sunt doua state independente. Moscova este iritata si de sprijinul pe care UE il acorda presedintelui georgian Mihail Saakasvili, sustinand ca acesta nu se mai bucura de increderea propriilor concetateni.
» Forte Speciale romanesti
Rusia a reluat acuzatiile privind implicarea Romaniei, chiar a fortelor speciale romane, in tulburarile de la Chisinau de dupa alegerile parlamentare din aprilie. Consilierul diplomatic de la Kremlin, Serghei Prihodko, a declarat ca aceasta problema va fi adusa in discutie la Habarovsk, Rusia fiind "foarte nemultumita" de faptul ca europenii "si-au ferit privirea" in timp ce "fortele speciale romane au folosit o serie de metode pentru a provoca dezordine" in Republica Moldova. "Este UE dispusa sa-si asume responsabilitatea pentru politica sa externa sau va discuta cu noi numai despre Iran si alte probleme? Sunt dispusi europenii sa aplice aceleasi standarde in Europa atunci cand au de-a face cu actiuni inacceptabile?", s-a intrebat Prihodko.