Autorităţile din peninsula Crimeea, regiune a Ucrainei ocupată în martie 2014 de Rusia, au interzis activitatea adunării tătarilor din Crimeea, informează AFP citată de Agerpres.
Tătarii sunt o comunitate musulmană autohtonă care se opune Moscovei.
Această adunare, Medjlis, s-a reunit până în prezent sub presiune, iar mai mulţi dintre membrii săi, printre care liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, au fost exilaţi din peninsulă.
Miercuri, procurorul Crimeii, Natalia Poklonskaia, a anunţat că a decis să „oprească activităţile Medjlisului” care, în opinia ei, urmăresc să desfăşoare „activităţi extremiste” şi „destabilizarea”.
Medjlisul este „interzis în toate media de stat şi municipale, îi este interzis să organizeze mitinguri, să facă uz de conturi bancare şi să desfăşoare orice activitate”, a precizat procurorul pe pagina sa de Facebook.
Medjlisul a reprezentat comunitatea tătarilor din Crimeea – între 12% şi 15% din populaţia peninsulei – cu începere din 1991, anul prăbuşirii regimului sovietic şi al independenţei Ucrainei, la care aparţinea Crimeea.
Amnesty International a denunţat într-un comunicat o decizie vizând „înăbuşirea oricărei disidenţe” şi „suprimarea unuia din ultimele drepturi ale unei minorităţi pe care Rusia ar trebui să să protejeze în loc să o persecute”.
ONG-ul a adăugat că tătarii au „plătit preţul loviturii de forţă a Rusiei în regiune”, cu cel puţin şase membri dispăruţi şi unul găsit mort în 2014.
Postul tătar de televiziune ATR a fost închis anul trecut.
Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană şi turcofonă pe care Stalin a acuzat-o de colaborare cu Germania nazistă, au fost deportaţi în Asia Centrală la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aproape jumătate dintre membrii săi au murit din cauza foametei şi a bolilor.
Ei au început să revină în Crimeea în timpul lui Mihail Gorbaciov şi au devenit cetăţeni ucraineni după proclamarea independenţei Ucrainei în 1991.