Rusia a iesit din perioada cea mai grea a crizei economice, in conditiile in care retragerile de capital au incetat, iar investitorii se orienteaza din nou catre bursa de la Moscova, a declarat vicepresedintele bancii centrale a Rusiei, Alexei Uliukaiev, informeaza Reuters, citata de Mediafax.
Uliukaiev a indicat ca economia ar putea obtine un sprijin suplimentar prin reducerea dobanzilor, fapt care s-ar putea produce in al doilea trimestru, avantajat de scaderea presiunilor inflationiste.
"Cred ca cea mai serioasa parte a crizei a trecut. Situatia curenta s-ar putea sa nu placa prea mult din cauza scaderii productiei industriale, dar este o situatie caracterizata prin echilibru. Exista intrari de capital pe piata actiunilor, iar investitiile directe din strainatate continua. Am vazut doar cat de repede au crescut bursele in perioada februarie – martie", a spus oficialul.
El a estimat ca rubla va avea in acest an un curs mediu de schimb de 32-33 ruble pentru un dolar, fata de cotatia de 35,1 ruble pentru un dolar luata in calcul la elaborarea bugetului.
Probleme economice grave si devalorizarea rublei sunt o parte din provocarile carora autoritatile sunt nevoite sa le faca fata.
Uliukaiev a precizat ca banca centrala va indemna institutiile financiare sa adopte masuri preventive prin acumularea de rezerve, care vor fi folosite la acoperirea eventualelor active toxice.
Cea mai mare banca privata din Rusia, Alfa Bank, a estimat ca ponderea din total a activelor neperformante va ajunge la 15-20% pana la sfarsitul anului. Intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, presedintele bancii a preconizat ca in sectorul bancar local vor fi inregistrate sute de falimente, din cele 1.200 de companii financiare operationale in prezent.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro