Rudele persoanelor din judeţul Giurgiu care au murit în accidentul de pe o autostradă din Ungaria au plecat deja spre ţara vecină pentru a aduce în România trupurile neînsufleţite, au declarat pentru MEDIAFAX primarii comunelor Clejani şi Ghimpaţi, de unde provin şapte dintre decedaţi.
Primarul localităţii giurgiuvene Clejani, Florin Nidelea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că patru dintre victimele accidentului petrecut pe o autostradă din Ungaria sunt din comuna respectivă, alte patru persoane fiind din comuna Ghimpaţi, acelaşi judeţ, dintre care trei au murit în accident, iar una este în comă la spital.
Potrivit edilului din Clejani, familiile victimelor au fost anunţate despre accident, iar rudele acestora au plecat deja spre Ungaria, cu sprijinul autorităţilor locale, pentru a îndeplini formalităţile necesare în această situaţie şi pentru a aduce în ţară trupurile neînsufleţite.
Astfel, persoanele din Clejani care au murit în accident sunt Petre Gheorghe (52 de ani), soţia sa Maria (49 de ani) şi băiatul celor doi, Aurel Gheorghe (34 de ani). Aurel Gheorghe era căsătorit şi avea patru copii.
În acelaşi accident şi-a pierdut viaţa şi Mircea Costel, în vârstă de 30 de ani, care este din aceeaşi comună. Acesta din urmă era căsătorit, dar nu avea copii.
Toţi se întorceau din Spania, unde munceau, în ultimii ani, în agricultură şi în construcţii, iar în prezent reveneau în ţară deoarece activitatea în Spania s-a restrâns din cauza anotimpului rece.
„Familia Gheorghe era o familie săracă, ce trăia din ajutorul social şi din alocaţiile copiilor. Erau nişte oameni liniştiţi, nu au creat probleme”, a spus primarul Florin Nidelea.
La rândul său, primarul localităţii Ghimpaţi (judeţul Giurgiu), Constantin Cărăpăceanu, a declarat că în accidentul din Ungaria şi-au pierdut viaţa Viorica Costache (37 de ani) şi cei doi copii ai săi de şase şi, respctiv, opt ani, soţul femeii, Ionel Costache (37 de ani), aflat şi el în microbuzul lovit de autocamion, fiind rănit foarte grav, în prezent aflându-se în spital, în comă.
Potrivit primarului, familia Costache mai avea un băiat în clasa a V-a, dar care era la şcoală şi care rămăsese acasă cu bunica sa.
„Familia muncea în Spania, în domeniul construcţiilor, iar acum se întorcea acasă tot din acelaşi motiv, al restrângerii activităţii pe perioada sezonului rece”, a mai spus primarul din Ghimpaţi.
Sursa citată a mai precizat că Ionel Costache are o soră care este căsătorită şi stabilită de mai mult timp în Spania.
Primăria din Ghimpaţi a hotărât să acorde un ajutor de înmormnântare de cel puţin 10.000 de lei rudelor acestei familii, iar o firmă de asigurări s-a oferit să suporte pe cheltuiala proprie transportul trupurilor neînsufleţite din Ungaria în România.
„Rudele lor au plecat deja spre Ungaria pentru a aduce acasă trupurile neînsufleţite”, a mai spus Cărăpăceanu.
Ioan Benze, ataşatul de afaceri interne al MAI în Ungaria, declara, luni seară, pentru MEDIAFAX că majoritatea românilor morţi în accidentul din Ungaria sunt din judeţul Giurgiu, dar şi din Piatra Neamţ şi din judeţele Gorj şi Argeş.
Ioan Benze a spus că până în prezent au fost identificaţi 13 din cei 14 pasageri din microbuz morţi în accidentul din Ungaria, precizând că cei mai mulţi sunt din Clejani.
În cazul românului care nu a fost deocamdată identificat, ataşatul de afaceri interne al Ministerului Administaţiei şi Internelor în Ungaria a spus că acesta a fost amprentat şi urmează ca poliţiştii din Timiş să facă demersuri pentru identificarea lui.
În cursul zilei de luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi-a exprimat „regretul profund” pentru decesul cetăţenilor români survenit din cauza gravului accident rutier petrecut în Ungaria, pe autostrada M43, în 30 octombrie 2011.
„Doresc să transmit pe această cale sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi sper ca starea de sănătate a celorlalţi doi cetăţeni români implicaţi în accident să se îmbunătăţească. La nivelul MAE a fost activat Centrul Consular de Crize care menţine, prin Consulatul General al României la Szeged, contactul permanent cu autorităţile locale, organele de ancheta şi spitalul în care sunt internaţi cei doi români, supravieţuitori ai accidentului”,a declarat şeful diplomaţiei române.
Consulatul General al României la Szeged va acorda tot sprijinul necesar familiilor îndoliate pentru îndeplinirea formalităţilor consulare necesare pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite.
Potrivit MAE, pasagerul din microbuz aflat în stare gravă a fost transportat la Spitalul Universitar din Szeged, unde medicii au reuşit să-l stabilizeze, starea sa medicală fiind însă în continuare extrem de gravă. Şoferul autotrenului implicat în accident este, de asemenea, internat la Spitalul Universitar din Szeged, acesta fiind, în prezent, conştient, în afara pericolului de „deces iminent”.
„Din datele preliminarii, se pare că şoferul autotrenului a adormit la volan şi a pierdut controlul maşinii, care a rupt parapetul despărţitor al sensurilor de mers pe autostradă şi a lovit în plin microbuzul care se deplasa regulamentar”, se mai arată în comunicatul MAE.
Paisprezece persoane au murit, inclusiv trei copii, când un microbuz românesc a fost lovit frontal de un autotren, pe autostrada M43, în apropiere de Szeged, în sudul Ungariei, în noaptea de duminică spre luni.
Autotrenul, care transporta lemn din Arad către Germania, a derapat de pe banda sa de mers după o curbă, a rupt bara care desparte cele două sensuri de mers, s-a răsturnat şi a intrat în coliziune frontală cu microbuzul care venea din sens opus, a declarat pentru MTI purtătorul de cuvânt al poliţiei din Csongrad. Microbuzul, cu o capacitate de 15 persoane, efectua o cursă din Valencia (Spania) spre Bucureşti, a precizat Szabolcs Szenti.
În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa trei copii, patru femei şi şapte bărbaţi, toate victimele fiind din microbuz, a mai spus Szabolcs Szenti. El a spus că la Spitalul din Szeged au fost transportaţi şoferul autocamionului, care este grav rănit, dar în stare stabilă, şi un bărbat din microbuz, care este în stare critică.
Microbuzul implicat în accident era condus de un bărbat în vârstă de 29 de ani din Piteşti. Acesta este, de altfel, şi proprietarul maşinii.
Poliţia din Csongrad a comunicat că şoferul TIR-ului, un român în vârstă de 31 de ani, a fost plasat în stare de arest, deşi rămâne în spital. Poliţia a iniţiat cercetarea penală a acestuia.
TIR-ul implicat în accident este deţinut de o firmă de transport din municipiul Arad, ai cărei patroni sunt un fost poliţist de frontieră condamnat pentru ucidere din culpă şi mama acestuia. Şoferul care a provocat accidentul se numeşte Ovidiu Munteanu şi lucra la firma din Arad de trei ani. El a fost grav rănit în urma accidentului.