Bucurestenii care locuiesc pe Calea Vacaresti din sectorul 4 al Capitalei pot rasufla, in sfarsit, linistiti. Cele 20 de familii de rromi care locuiau ilegal pe domeniul public din zona lacului cu acelasi nume au fost evacuate ieri-dimineata de administratia locala, in cadrul unei actiuni desfasurate in colaborare cu Politia Comunitara si Jandarmeria.
De la ultima actiune de evacuare, care a avut loc in urma cu peste un an, terenul se transformase din nou intr-un adevarat depozit de gunoaie si resturi menajere. Rromii traiau in colibe din carton si material plastic, peste care aruncasera gramezi de stuf pe post de acoperis. Pentru locatarii domiciliati pe Calea Vacaresti, rromii reprezentau un adevarat pericol, atat social, cat si de infectie. Adultii, dar si copiii intrau in scarile blocurilor din vecinatate pentru a-si rezolva necesitatile fiziologice, sub ochii neputinciosi ai proprietarilor.
Somati inca de vinerea trecuta sa paraseasca terenul pe care isi intemeiasera tabara, rromii au inceput chiar din week-end sa-si stranga lucrurile si sa se indrepte spre alte zone mai primitoare. Din cei 45 de adulti si 30 de copii monitorizati de angajatii primariei nu se mai aflau ieri-dimineata pe camp decat 4-5 familii. Daca majoritatea se impacasera cu gandul ca trebuie sa elibereze zona, o familie sustinea de zor ca nu are cu ce sa se deplaseze la Oltenita. "Noi cu ce plecam acum, maica, ca nu avem de nici unele?! Suntem saraci lipiti pamantului, vai de capul nostru!", se plangea o femeie de vreo 35 de ani, urmata indeaproape de cei doi copii de numai cativa anisori. Pentru a reusi degajarea zonei, primaria a pus la dispozitia celor patru membri ai familiei un microbuz al Directiei de Protectie Sociala care sa ii transporte spre localitatea de domiciliu. Odata eliberat terenul, cele doua firme contractate de administratia locala au inceput imediat operatiunea de salubrizare, planificata sa se desfasoare pe perioada a cateva zile.
Urbanizarea zonei, singura solutie
Actiunea de evacuare desfasurata ieri reprezinta de fapt varful a peste o luna de controale, legitimari si somatii aplicate de reprezentantii primariei si ai Politiei Comunitare. "Pentru rezolvarea definitiva a situatiei din zona, singura solutie o reprezinta urbanizarea terenului, respectiv repartizarea loturilor de pamant catre proprietarii de drept. Acest lucru este momentan imposibil, deoarece terenul este in prezent motiv de disputa la nivelul instantelor de judecata intre actualul Executiv si deciziile luate de fostul guvern Nastase. Pentru a evita ca rromii sa se intoarca in zona, timp de o luna vom asigura paza non-stop cu forte de specialitate. In ceea ce ii priveste pe rromii care au domiciliul legal in sectorul 4, am dispus masuri de protectie sociala, pe categorii de varsta.
Minorii au fost preluati de Directia pentru Protectia Copilului, batranii – de Directia de Protectie Sociala, iar pentru adulti vom oferi locuinte sociale in cele doua blocuri din Aleea Cretestilor, aflate in ultimele etape de executie. Rromii care aveau domicilul in alte judete (in special Botosani sau Constanta) au fost escortati de politie pana in zonele de provenienta", a spus primarul Adrian Inimaroiu.