15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRomii fac apel la justiţie pentru demolarea zidului construit de Primăria Baia...

Romii fac apel la justiţie pentru demolarea zidului construit de Primăria Baia Mare

Organizaţia Romani CRISS face apel la justiţie pentru demolarea zidului construit de autorităţi în Baia Mare pentru a separa romii de populaţia majoritară.

La începutul lunii noiembrie, Romani CRISS a formulat o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a demarat procedura prealabilă sesizării instanţei de judecată, ca urmare a faptului că Primăria municipiului Baia Mare a finalizat zidul din oraş care separă romii de neromi, în pofida protestelor mai multor organizaţii.

Iniţiativa primăriei din Baia Mare urmăreşte şi are că efect discriminarea, izolarea, marginalizarea, ghetoizarea şi umilirea romilor din str. Horea, supunându-i unui tratament degradant. O asemenea măsură are drept scop şi efect limitarea libertăţii locatarilor blocului în cauza, prin impunerea unor restricţii de circulaţie şi prin îngrădirea spaţiului în care aceştia locuiesc”, susţin reprezentanţii Romani CRISS.

În plus, reprezentanţii romilor acuză autorităţile locale că au încercat să intimideze şi să pedepsească organizaţia Romani CRISS pentru contestarea construirii zidului. Se pare că primăria a condiţionat participarea la un proiect derulat de mai multe organizaţii franceze de excluderea Romani CRISS din proiect. Organizaţia franceză AREAS a cedat presiunilor Primăriei şi a retras invitaţia adresată Romani CRISS.

Organizaţia a solicitat CNCD investigarea celor două fapte de discriminare, precum şi sancţionarea Primăriei cu amendă contravenţională.

În ce priveşte plângerea prealabilă, Romani CRISS a transmis o cerere Primăriei prin care a solicitat demolarea zidului din Str. Horea. În cazul în care Primăria nu va lua măsurile solicitate de Romani CRISS într- lună de zile, organizaţia va face apel la justiţie.

„Avem încredere că justiţia va aplica în mod imparţial legea şi că romilor li se va face dreptate. În caz contrar, adoptarea unor politici de incluziune a romilor de către autorităţile române şi de către Uniunea Europeană rămâne cel mult o iluzie birocratică, atâta vreme cât demersuri precum cele adoptate de autorităţile locale din Baia Mare care discriminează, segreghează şi ghetoizează romii după bunul plac rămân nesancţionate”, conchid reprezentanţii Romani CRISS.

În timp ce ONG-urile denunţă o discriminare împotriva romilor, autorităţile dau asigurări că zidul este destinat să „protejeze” de maşini copiii care se joacă în apropierea drumului.

Zidul din Baia Mare a stârnit o dezbatere controversată atât în România, cât şi în străinătate. Jurnaliştii de la Deutche Welle au criticat ridicarea zidurilor pentru romi în România într-un reportaj realizat în Baia Mare şi Târlungeni. Vezi aici reportajul.

Cotidianul elveţian Le Matin a realizat, de asemenea, un reportaj în Baia Mare. Citeşte mai multe aici.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă