Administrația Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă prin care se ridică sechestrul care fusese pus pe conturile regiei de către fraţii Micula. Oamenii de afaceri se judecă cu statul român pentru returnarea unui ajutor de stat considerat ilegal de Comisia Europeană.
Regia autonomă ROMATSA a devenit o victimă colaterală în războiul fraţilor Micula cu statul român şi Comisia Europeană. Astfel, în luna septembrie a anului trecut, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL, organizația europeană pentru siguranța navigației aeriene, de existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei. Concret, fraţii Micula blocaseră banii proveniţi din taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian şi care sunt colectate de către Eurocontrol pentru ROMATSA.
La acea dată, suma se ridica la circa 85 milioane de euro, ceea ce echivala cu circa jumătate din încasările regiei pe un an. Regia a contestat în justiţie, tot în Belgia, decizia de punere sub sechestru. Între timp însă, situaţia s-a agravat, iar în urmă cu aproximativ 10 zile, Ministerul Transporturilor intenţiona să ceară un împrumut ca rezervă pentru plata salariaţilor de la Romatsa.
„Este un prim meci câştigat, însă urmează apelul. Proprietarul banilor nu este statul român, ci ROMATSA, care este regie autonomă care se autofinanţează. În motivarea instanţei, prin care dă câştig de cauză ROMATSA, nu face referire la argumentele aduse nici de avocaţii statului român şi nici de cei ai regiei, ci la decizia Comisiei Europene, care solicită României recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal fraţilor Micula”, a declarat, pentru „România liberă“, Gabriel Tudorache, liderul sindical al ROMATSA. Conform deciziei instanţei belgiene, în termen de cel mult 5 zile banii vor fi deblocaţi, urmând să intre în conturile regiei. Instanţa a respins solicitarea lui Ioan Micula de poprire până la suma de 200 de milioane de euro. Justiţia belgiană a decis ca fraţii Micula să plătească ROMATSA daune morale în valoare de 3.000 de euro, plus circa 17.000 de euro alte costuri.
„Siguranţa de zbor nu a fost pusă în pericol, însă banii erau la limită, fiind cheltuiţi din banii de investiţie pentru un sistem nou. Însă stresul angajaţilor a depăşit cu mult limitele normale”, susţine Tudorache.
Adevărata miză a luptei
Reamintim că România este prinsă la mijloc între decizia Curții de Arbitraj de la Washington și cea a Comisiei Europene (CE), cea din urmă solicitând recuperarea ajutorului de stat acordat celor doi oameni de afaceri „suedezi“: Ioan şi Viorel Micula (n.red. – frații Micula au beneficiat de o serie de facilități fiscale, în baza unui tratat bilateral româno-suedez, încheiat cu mulți ani înainte ca România să devină stat membru al UE, aceștia venind în țara noastră ca investitori străini, din Suedia). După decizia Curții de la Washington, la sfârșitul anului trecut, frații Micula au blocat conturile Ministerului Finanțelor și au pus sechestru pe 20% din acțiunile deținute de stat la OMV Petrom. Acum aceștia s-au îndreptat ulterior către ROMATSA.
Referitor la acest caz, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat într-un interviu publicat în „România liberă“ că „lumea experimentează pe pielea noastră. Până acum nu am auzit de un caz similar. Frații Micula au câștigat un proces la Curtea de Arbitraj de la Washington şi au obţinut nişte despăgubiri, iar UE nu ne lasă să le plătim şi ne pune să recuperăm ce s-a plătit ca fiind ajutor de stat. Suntem prinși la mijloc. Cred că totul pornește de la acordul de liber schimb UE-SUA, care este în negocieri, existând unele divergențe între statele membre. Concret, unele țări comunitare au cerut în mod clar să respectăm legislaţia UE şi să recuperăm ajutorul de stat”.