12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialRomanul "Simion liftnicul" va fi ecranizat

Romanul „Simion liftnicul” va fi ecranizat

» Regizorul de film Igor Cobileanski, cunoscut publicului mai ales pentru scurtmetrajele "Cand se stinge lumina" sau "Sasa, Grisa si Ion", doreste sa ecranizeze romanul "Simion liftnicul", al prozatorului bacauan Petru Cimpoesu.

Tanarul regizor basarabean si-a afirmat intentia intr-o intalnire la Institutul Cultural Roman, de la inceputul lunii martie, si o reitereaza in ultimul numar al revistei "Suplimentul de cultura". "Eu scriu deja la el (la scenariu, n.red.), dar, de fapt, situatia sta asa: fiecare scrie scenariul lui si imi lasa mie autoritatea asupra variantei finale. Am decis ca, dupa ce fiecare va termina versiunea lui, sa ne retragem, boem, in munti, o saptamana-doua, la o manastire, spre exemplu… si acolo sa facem, din doua, o singura versiune", spune Cobileanski in interviul acordat acestei publicatii.
Scriitorul bacauan confirma informatia, dar ramane pentru moment mai retinut in declaratii. "Vorbim despre un proiect intr-un stadiu foarte incipient. Sa ajungem acolo, in momentul in care Centrul National al Cinematografiei va finanta scenariul. «Simion liftnicul» se preteaza la ideea de film, dar cu foarte multe modificari, deoarece sunt doua arte care utilizeaza instrumente diferite.

Comentariul nu mai incape intr-un film si regizorul trebuie sa gaseasca alte formule de a-l exprima. Sunt convins ca Cobileanski le va gasi, e un om foarte talentat", a declarat prozatorul bacauan, precizand ca locul propus pentru finalizarea scenariului nu este chiar o manastire, ci o localitate cu numele Manastirea Humorului.
"Simion liftincul" a primit, in 2001, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul revistei "Cuvantul", in acelasi an, iar in 2006, editia sa in limba ceha a fost distinsa cu Premiul "Magnesia Litera".

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă