Românul acuzat că ar fi furat bijuterii în valoare de aproximativ cinci milioane de euro dintr-un magazin parizian, George Ploscaru, a fost trimis, joi, în judecată de DIICOT, pentru constituire de grup infracţional organizat, furt calificat şi acces ilegal la un sistem informatic, informează Mediafax.
Alături de acesta, au mai fost trimise în judecată alte două persoane, respectiv Gigi Dănuţ Neguţ, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire şi Andrei Munteanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Românul care a furat bijuterii în valoare de 5,2 milioane de euro de la o firmă din Paris avea pregătite cutii cu “pietre de stradă” pe care le-a pus în locul diamantelor, se arată în motivarea instanţei care a decis arestarea preventivă a inculpatului.
„În perioada 15.11.2016-30.12.2016, inculpatul Ploscaru George, poreclit «Mache», a constituit împreună cu alţi cetăţeni străini, de diferite origini, printre care un cetăţean de origine sârbă poreclit «Diamant», un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii pe teritoriul Franţei a unei infracţiuni de furt, în dauna persoanei juridice ce deţine o marcă elveţiană de bijuterii. La data de 30.12.2016, inculpatul Ploscaru George a sustras din showroom-ul privat al mărcii elveţiene de bijuterii situat în Paris, arondismentul nr. 8, două diamante şi două inele cu pietre preţioase în valoare cumulată de 5.132.990 euro, prezentându-se sub o calitate mincinoasă, accea de gemolog şi sub o identitate falsă, aceea de «Mizrahi»”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Procurorii spun că bărbatul s-a recomandat a fi un evaluator interesat de achiziţionarea bunurilor, iar vânzătorul, reprezentant al mărcii elveţiene, i-a dat românului bunurile spre exeminare, poziţionate într-o cutie. Acesta din urmă i-a restituit însă persoanei vătămate o altă cutie, asemănătoare, substituind cutia originală.
Ulterior, Ploscaru a părăsit locul comiterii faptei, cu bunurile în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro, lui revenindu-i un inel şi unul dintre cele două diamante brute, iar restul bijuteriilor revenind, conform înţelegerii, cetăţenilor sârbi.
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cetăţenii străini au intermediat întâlnirea cu reprezentanţii persoanei vătămate, precum şi un alt cetăţean sârb care nu s-a prezentat sub un nume concret, dar care a avut rolul de a-i preda inculpatului Ploscaru George servieta folosită la comiterea faptei şi de a-l prelua cu autoturismul de la faţa locului imediat după consumarea infracţiunii de furt comisă în dauna persoanei vătămate. Inculpatul Ploscaru George a vândut în afara teritoriului ţării diamantul unui cetăţean din statul Israel, iar cu inelul a intrat pe teritoriul României. Faţă de inculpatul Neguţ Gigi-Dănuţ s-a reţinut că în noaptea 12/13.01.2017 a acceptat să primească spre păstrare, pe raza municipiului Bucureşti, de la inculpatul Ploscaru George, un inel placat cu pietre preţioase în valoare de 1.734.200 euro, cunoscând că acesta provine din infracţiunea de furt comisă de către acesta, în Paris, Franţa. La data de 13.01.2017, în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatului Neguţ Gigi Dănuţ, acesta a comunicat că poate preda inelul primit de la coinculpatul Ploscaru George sens în care a condus organele de cercetare penală la parterul imobilului, într-un spaţiu comun unde funcţiona centrala termică, bunul sustras fiind găsit într-o cutie metalică”, potrivit DIICOT.
Totodată, înainte de a ajunge pe teritoriul României, în perioada 05.01.2017 – 09.01.2017, George Ploscaru i-a cerut lui Andrei Munteanu, agent şef adjunct de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei „Aeroport Henri Coandă”, să efectueze verificări în bazele de date pentru a se stabili dacă figurează urmărit internaţional, în condiţiile în care fusese identificat de autorităţile franceze ca fiind autorul infracţiunii de furt comisă pe raza oraşului Paris.
„Astfel, la data de 09.01.2017, la solicitarea prealabilă, telefonică, a inculpatului Ploscaru George, inculpatul Munteanu Andrei a accesat cu depăşirea limitelor autorizării, în intervalul orar 08:09:19 – 08:11:28, bazele de date evidenţa persoanelor, evidenţă paşapoarte şi evidenţă auto, scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, fiind efectuate pentru a-i transmite persoanei solicitante faptul că nu figurează urmărită international. La aceeaşi dată, în urma aceesării bazelor de date, inculpatul Munteanu Andrei i-a comunicat inculpatului Ploscaru George că nu figurează urmărit la nivel naţional, putând pătrunde pe teritoriul României”, potrivit sursei citate.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Prahova.