Parlamentarii sunt perceputi ca niste neprofesionisti care dorm in banci, nu ii reprezinta pe alegatori, mint si voteaza legi in propriul interes, arata un studiu al Fundatiei Soros. Romanii prefera votul uninominal, dar nu se vor prezenta masiv la vot – din scarba.
Parlamentarul de vis pentru romani este un barbat aratos, cinstit, harnic, cu o avere obtinuta pe cai legale, care intelege nevoile celor ce l-au ales si face legi in consecinta, este un bun profesionist, are onoare, isi tine promisiunile din campania electorala si isi da demisia cand situatia o cere. Realitatea actualei clase politice ofera insa cu totul altceva, sunt de parere cei peste 200 de oameni care au participat la focus-grupurile organizate de Fundatia Soros Romania.
Parlamentarii de astazi se pozitioneaza deasupra oamenilor obisnuiti, calitatea muncii lor nu poate fi evaluata si controlata de alegatori, voteaza legi in propriul interes si isi maresc salariile si pensiile dupa bunul plac. Clasa politica urmareste interesele unor grupuri de afaceri, nu are studii de specialitate, nu intelege nevoile alegatorilor, nu isi respecta promisiunile si este inca populata de prea multi fosti comunisti.
Respondentii studiului considera ca noul sistem de vot uninominal mixt este mai bun decat cel anterior, proportional pe liste, si ca va schimba intr-o anumita masura clasa politica. Alegatorii vor avea mai multe informatii despre candidati, astfel ca partidele nu-si vor mai permite sa trimita in cursa pe oricine. De asemenea, castigatorii vor fi nevoiti sa tina mai bine legatura cu cei din colegiile unde au fost alesi. Uninominalul are si multe dezavantaje si este considerat un compromis nereusit: vor intra in Parlament multi neprofesionisti, vedete, oameni bogati sau prieteni ai liderilor de partid.
Studiul Soros Romania mai arata ca romanii s-au saturat de politica din cauza minciunilor, a coruptiei si a lipsei de continuitate ideologica a politicienilor, dar si pentru ca nu se schimba nimic si se perpetueaza aceleasi figuri. Prin urmare, cei care nu vor vota la aceste alegeri o fac din diferite motive: nu-i mai intereseaza, s-au saturat de scandalurile politice, nu ii cunosc pe candidati, sunt dezamagiti de politicieni in general, nu cred ca votul lor conteaza sau, pur si simplu, ca forma de boicot.
Studiul Soros a fost realizat de Metro Media Transilvania in perioada septembrie-octombrie, prin 26 de focus-grupuri la care au participat peste 200 de persoane.