25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialRomรขnika-Tanganika

Romรขnika-Tanganika

„AลŸa ceva nu veลฃi vedea nici mฤƒcar în Tanganika”, se indigna zilele trecute vicepreลŸedintele PDL Ioan Oltean, acuzând PSD cฤƒ ar fi trecut la mobilizarea sindicatelor pentru a le împinge spre proteste de stradฤƒ, când, de fapt, are la îndemânฤƒ, ca partid, mijloace constituลฃionale de protest. „Este inadmisibil un asemenea comportament”, continuฤƒ Ioan Oltean. „Liderul principalului partid de opoziลฃie, Victor Ponta, este sindicalistul-ลŸef.”

Departe de mine dorinลฃa de a arฤƒta vreo simpatie cu PSD, partidul afacerilor oculte, al „privatizฤƒrilor” coลฃcฤƒreลŸti ลŸi campion în autoridiculizarea celor care îi conduc facลฃiunile învrฤƒjbite. Nici nu contest faptul cฤƒ PSD ar fi cฤƒutat sฤƒ mobilizeze sindicatele (cu rezultatul jalnic ce s-a vฤƒzut). Doresc doar sฤƒ subliniez ignoranลฃa abisalฤƒ ลŸi grosolฤƒnia politicฤƒ de care dฤƒ dovadฤƒ vicepreลŸedintele partidului de guvernฤƒmânt, în numai câteva fraze aruncate într-o doarฤƒ vinerea trecutฤƒ în timpul unei conferinลฃe de presฤƒ ลฃinute la Bistriลฃa. Sฤƒ o luฤƒm metodic: „AลŸa ceva nicฤƒieri nu veลฃi vedea, nici mฤƒcar în Tanganika, pentru cฤƒ partidul de opoziลฃie principal are la îndemânฤƒ mijloace constituลฃionale pe care sฤƒ le foloseascฤƒ”.

Punctul 1: Ioan Oltean crede cฤƒ existฤƒ o ลฃarฤƒ numitฤƒ Tanganika. Punctul 2: I.O. crede cฤƒ aceastฤƒ ลฃarฤƒ – presupunând cฤƒ ar exista – trebuie sฤƒ fie locuitฤƒ de sฤƒlbatici care manifesteazฤƒ cum vor ลŸi când le vine împotriva guvernului. 3: I.O. nu ลŸtie cฤƒ a manifesta împotriva guvernului este un drept constituลฃional. 4: I.O. crede cฤƒ partidele politice nu au voie sฤƒ se alieze cu sindicatele sau cฤƒ, dacฤƒ o fac, atunci e vorba de ceva anticonstituลฃional.

Fฤƒrฤƒ a merge pânฤƒ în Tanganika, exemplul Franลฃei, unde partidul socialist, sau alte partide de stânga, sau politicieni proveniลฃi din aceste partide se solidarizeazฤƒ sistematic cu manifestaลฃiile sindicatelor, i-ar arฤƒta politicianului nostru ardelean cฤƒ nu e nimic „inadmisibil” în solidarizarea ad-hoc a unui partid politic cu sindicatele. Nu e nimic „inadmisibil” nici mฤƒcar în încercarea unui partid politic de a provoca protestele sindicatelor care împฤƒrtฤƒลŸesc aceeaลŸi tendinลฃฤƒ politicฤƒ. Toate acestea fac parte din jocul democraลฃiei, câtฤƒ vreme respectivele proteste se înscriu între limitele legale.

La fel, este total deplasat a folosi formula „sindicalistul-ลŸef” pentru a-l categorisi pe liderul unui partid de stânga, ca ลŸi cum sindicalist ar fi o vorbฤƒ de ocarฤƒ. Evident, în retorica adoptatฤƒ de I.O. se sugereazฤƒ în mod subliminal ecuaลฃia: sindicate active = Tanganika.

Dar sฤƒ revenim la misterioasa Tanganika (atât de misterioasฤƒ, încât una dintre agenลฃiile de presฤƒ care au preluat discursul lui I.O. a strecurat între paranteze o notฤƒ a redacลฃiei: „provincie din Congo”, confuzionând ลŸi mai tare cititorul). Pe lângฤƒ faptul cฤƒ Tanzania (ลฃara din care Tanganika face parte ca entitate administrativฤƒ) este una dintre cele mai stabile ลŸi funcลฃionale ลฃฤƒri din Africa, remarca lui I.O. pune încฤƒ o datฤƒ în luminฤƒ atitudinea etnocentricฤƒ a politicienilor români, dar ลŸi a publicului în general. Am avut un ministru de Externe care sugera deportarea ลฃiganilor în Egipt, urmat de un altul care e de pฤƒrere ca romii au o „problemฤƒ fiziologicฤƒ de infracลฃionalitate”. La noi, aลŸadar, mai e încฤƒ toleratฤƒ intruziunea biologicului în politicฤƒ, iar glumele etnice la tribunฤƒ provoacฤƒ ลŸi acum râsete groase. „Tanganika” în cazul prezent nu era altceva decât o asemenea groasฤƒ autocongratulare – noi nu suntem negri -, urmatฤƒ, ca în manualele elementare de retoricฤƒ, de o ieremiadฤƒ: în politicฤƒ am ajuns totuลŸi mai rฤƒu decât negrii.

Evident, Ioan Oltean nu este un rasist, cel puลฃin, nu în sensul sociologic al termenului. El nu este un om care ar dispune de un discurs coerent asupra diferenลฃelor rasiale, dupฤƒ cum nu pare a avea nici o idee clarฤƒ asupra constituลฃionalitฤƒลฃii gesturilor colective de protest. Lui i-a sunat atunci, pe loc, în ureche, sฤƒ spunฤƒ „Tanganika”, probabil pentru cฤƒ, în strฤƒfundurile logosului sฤƒu, acea denumire geograficฤƒ i-a rimat cu „Românika”, misterioasa formฤƒ a numelui ลฃฤƒrii cu care unii dintre noi se autoflageleazฤƒ. Nici mฤƒcar asta n-ar fi grav, câtฤƒ vreme politicienii noลŸtri se exprimฤƒ aลŸa pentru uzul intern. Lu-crul face parte din folclorul local. Numai sฤƒ nu se apuce dumnealor, atunci când vin la Bruxelles, sฤƒ înceapฤƒ sฤƒ spunฤƒ bancuri cu negri, ลฃigani ลŸi evrei. 

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

Rusia, forศ›atฤƒ sฤƒ รฎศ™i stocheze gazul arctic din cauza sancศ›iunilor: Proiectul lui Putin, lovit de izolarea globalฤƒ

Rusia a รฎnceput sฤƒ stocheze gazul produs de proiectul Arctic LNG 2, iniศ›iativa de vรขrf a lui Vladimir Putin รฎn regiunea arcticฤƒ, din cauza...

O parte din centrala nuclearฤƒ de la Zaporojie ar putea fi demolatฤƒ dupฤƒ avariile cauzate de incendiu, anunศ›ฤƒ AIEA

O parte din cea mai mare centralฤƒ nuclearฤƒ din Europa, centrala de la Zaporojie, va trebui probabil demolatฤƒ dupฤƒ ce a fost avariatฤƒ de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ