3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânii spun "nu" plantelor artificiale

Românii spun „nu” plantelor artificiale

Un studiu sociologic arată că trei sferturi din români nu ar consuma organisme modificate genetic.

Sondajul care arată că românii nu vor organisme modificate genetic a fost comandat de un ONG, Centrul de Informare despre Organismele Modificate Genetic.

El a fost realizat de IMAS, la cererea, pe un eşantion de 1.040 de persoane din toată ţara, din toate mediile socio-profesionale, şi a constat în două întrebări.

La prima – „Aţi consuma produse modificate genetic?”, 74,1 la sută din intervievaţi au răspuns negativ, iar la a doua – „Credeţi că autorităţile ar trebui să interzică organismele modificate genetic?”, 81,5 au răspuns cu „da”.

Restricţii europene

„Uniunea Europeană este destul de restrictivă cu permiterea culturilor modificate genetic, este permis doar porumbul MON108, folosit mai ales ca plantă furajeră, şi cartoful cu conţinut mare de amidon, care se foloseşte în industria textilă sau la fabricarea hârtiei şi a betonului. Din fericire, în România nu se cultivă deocamdată pentru că nu are cine să-l prelucreze, iar porumbul se cultivă pe suprafeţe mici. Totuşi, aceste culturi câştigă teren şi la noi”, a spus directoarea Centrului de Informare OMG, Ramona Duminicioiu. Ea a tras atenţia asupra faptului că studii mai recente, cum ar fi cel realizat în 2009 de universităţile din Caen şi Rouen (Franţa), au relevat, în urma unor cercetări pe animale de laborator, că organismele modificate genetic provoacă leziuni ale organelor interne. La rândul său, profesorul USAMV Aurel Maxim a spus că este foarte uşor să scapi de sub control culturile de porumb modificat genetic, din cauza polenizării.

„Pericolul constă în faptul că aceste construcţii modificate genetice pot să ajungă în culturile convenţionale şi în flora spontană prin aşa-numitele gene zburătoare, prin intermediul polenului. Şi atunci nu mai avem control asupra traseului acestor gene. Iar dacă se continuă în acest mod, s-ar putea ca în câţiva ani să nu mai avem porumb nemodificat genetic”, a spus Aurel Maxim. 

Demers

Centrul de Informare despre Organismele Modifice Genetic îşi propune să creeze o presiune asupra Guvernului, care să-i forţeze pe producători să includă informaţii mai complete pe etichetele produselor, pentru ca oamenii să ştie ce cumpără. Ecologiştii spun că un pericol foarte mare este acela al contaminării culturilor clasice cu polenul plantelor modificate genetic.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...

Hidroelectrica anunță stornarea facturilor pentru octombrie și noiembrie 2024

Dorim să vă aducem la cunoștință că în urma promulgării Legii nr. 312 din 2024 (conform Art. III, alin. 1), este necesar să stornăm...

Klaus Iohannis a invitat duminică partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă