Cei noua reprezentanti ai PD, UDMR si ai minoritatii germane voteaza azi pentru prima data in cadrul grupului popularilor europeni din Parlamentul European, in noua lor calitate de europarlamentari.
Miza alegerilor este destul de mare: daca cele noua voturi vor merge in favoarea castigatorului, delegatia romana ar putea obtine un post de vicepresedinte al grupului PPE-DE, cel mai numeros din Parlamentul de la Strasbourg. Fiind pentru prima oara in opt ani cand cursa este stransa, cu patru candidati inscrisi, seful delegatiei, Marian Jean Marinescu, ne-a declarat ca „important e sa vedem cine ne ofera sustinere nu doar in grup, ci si ca nou stat membru, cum privesc zona noastra, zona Marii Negre”. Traditional, romanii ar trebui sa-l sprijine pe candidatul italian, Antonio Tajani, delegatiile italiana si spaniola fiind pana acum cele mai apropiate de cea romana. Membru fondator al Forza Italia si fost purtator de cuvant al premierului Berlusconi, Tajani face parte din biroul permanent al grupului PPE-DE. Favorit in cursa pare insa a fi candidatul francez, Joseph Daul, fost presedinte al comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European. Alsacian de origine, Daul vorbeste germane si franceze, fiind sprijinit de delegatia germana, cea mai numeroasa si influenta din grup. Germanii nu mai pot propune un candidat, ei detinand in ultimii opt ani presedintia PPE-DE prin Hans-Gert Poettering, care pe 16 ianuarie are toate sansele sa fie ales presedintele Parlamentului European. Conform intelegerii politice, popularii si socialistii europeni – cele doua mari grupuri din Parlamentul de la Strasbourg – isi impart prin rotatie presedintia de doi ani si jumatate, acum fiind randul popularilor.
Atat reprezentantul minoritatii germane, Ovidiu Gant, cat si liderul europarlamentarilor UDMR, Attila Kelemen, ne-au declarat ca l-ar prefera pe candidatul francez, argumentand ca politica agricola este foarte importanta pentru Romania si ca interesul nostru este ca fondurile in acest domeniu sa nu scada. Un candidat puternic este insa si austriacul Othmar Karas, fost trezorier si vicepresedinte al grupului, sprijinit de reformistii din PPE. Karas a atras atentia in mai multe randuri la neregulile in privinta absorbtiei de fonduri din Bulgaria si Romania si ar dori sa restructureze si sa responsabilizeze procesul decizional din cadrul grupului.
Al patrulea candidat este suedezul Gunnar Hokmark, un sustinator al extinderii europene si al competitivitatii. Alegerile pentru presedintia grupului si cele de maine pentru posturile de vicepresedinti si chestori vor fi un test pentru capacitatea europarlamentarilor romani de a ajunge la un acord in ciuda divergentelor din tara dintre PD si UDMR.