Productia de vin ar putea totaliza in acest an sase milioane de hectolitri, in crestere cu 13% comparativ cu nivelul de 5,3 milioane hectolitri din 2008, potrivit Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care estimeaza, totodata, o crestere a exporturilor cu 10-12%.
"Anul trecut am cultivat 894.000 tone de struguri, din care s-au obtinut 5,3 milioane hectolitri de vin, din care 3,4 milioane hectolitri vin nobil. Sper ca si in acest an sa atingem acest nivel, ba chiar sa ajungem la o productie de sase milioane hectolitri si 900.000 tone de struguri", a declarat, miercuri, dupa o conferinta de presa, directorul general executiv al ONIV, Petre Mocanu, citat de Mediafax.
El a aratat ca romanii consuma anual 5,3-5,4 milioane hectolitri de vin, dar exista un potential de consum de opt milioane de hectolitri.
"Romanii prefera vinul de sorginte romaneasca, in favoarea celui importat, de aceea aproape in intregime ceea ce producem merge spre consum, iar restul este adus de pe pietele externe", a spus Mocanu.
Totodata, el a aratat ca anul trecut exporturile de vin s-au ridicat la 180.000 de hectolitri, principalele piete destinatare fiind Suedia, Finlanda, Norvegia, Japonia, SUA si Rusia.
"In acest an, estimez ca livrarile de vin pe pietele externe vor creste cu 10-12%. Tinta este sa exportam peste 200.000 de hectolitri de vin", a spus Mocanu.
El a aratat ca avansul se datoreaza programelor de finantare a promovarii vinurilor.
"In acest an vom avea proiecte de promovare a vinului romanesc in tari terte, care implica publicitatea adecvata, prezentare de branduri si soiuri romanesti, participarea la targuri internationale si studii de piata in tarile vizate. Vinurile vor fi promovate atat pe piata interna, cat si pe piata externa", a spus Mocanu.
Directorul general executiv al ONIV a spus ca brandurile promovate vor fi cele care nu au concurenta pe pietele internationale, respectiv Feteasca Neagra sau Alba, Francusa, Grasa de Cotnari, Busuioaca de Bohotin si Babeasca Neaga, iar destinatiile vor fi SUA, Norvegia, Suedia sau Japonia.
Potrivit lui Mocanu, cel mai mare exportator de vin de pe piata locala este firma Halewood, urmata de Domeniile Recas din Transilvania, Carl Reh Winery, Cotnari si Murfatlar.
Suprafata de vita de vie a Romaniei se ridica la 179.000 de hectare, din care 90.000 de hectare sunt cultivate cu vita nobila, iar 30% este reprezentata de soiuri rosii, conform datelor ONIV.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro