16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii pot fi mandri si optimisti dupa aderare

Romanii pot fi mandri si optimisti dupa aderare

Interviu cu E.S. Dora Bakoyannis, ministrul de Externe al Republicii Elene
– Excelenta, acest interviu este publicat in zilele in care Romania sarbatoreste intrarea in Uniunea Europeana. Grecia a sprijinit totdeauna aderarea noastra si va multumim pentru aceasta.
– Permiteti-mi sa folosesc aceasta ocazie pentru a ura bun venit Romaniei in UE. Suntem extrem de satisfacuti ca sunteti acum, oficial, parte a familiei europene. As dori sa transmit, prin acest interviu, un mesaj din partea poporului grec: un salut cald, din inima, de bun venit, tuturor romanilor. Simtim o profunda satisfactie ca faceti acum parte din familia noastra europeana. Toate statele membre ale UE sunt nerabdatoare sa mearga alaturi de Romania si de Bulgaria pe calea noastra comuna spre o Europa mai buna. Romania si Bulgaria sunt exemplele cele mai bune ca atunci cand statele sunt pregatite sa se alature UE, trebuie sa intre in Uniune.
Grecia a fost un sustinator ferm al aderarii Romaniei si a Bulgariei la UE. Am dori sa vedem, la momentul potrivit, aderarea tuturor statelor din regiune.
– Din experienta Greciei, la ce sa se astepte Romania de acum inainte? De ce este bine sa fii membru al UE?
– Fiecare tara are propria sa istorie, propriile sale experiente, propriile sperante si asteptari. Frumusetea UE insa este ca statele membre isi impartasesc valorile. Un aspect al aderarii la UE va fi, in mod sigur, comun: ameliorarea situatiei tarii si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor sai. Cred ca romanii se pot astepta la o mai mare crestere economica si la un sentiment mai mare de securitate la toate nivelurile. Sunt sigura ca apartenenta la UE ii va face pe romani sa se simta mandri si le va da un sentiment de optimism.

Nu doar romanii au perioade de tranzitie

– Dat fiind faptul ca Grecia a fost un sustinator al aderarii Romaniei, de ce au luat autoritatile de la Atena decizia de a le impune unele restrictii romanilor care doresc sa munceasca in Grecia? Ce factori ar putea schimba aceasta situatie?
– Ca parteneri in cadrul UE de acum inainte, dorim sa intarim si sa amplificam cooperarea excelenta dintre tarile noastre in mai multe domenii. Relatiile noastre se bazeaza pe legaturi puternice si pretuim traiectoria comuna istorica. Traim alaturi una de cealalta de multi ani si, dupa cum stiti, un numar semnificativ de romani lucreaza in prezent in Grecia. Ei isi intretin familiile din Romania si contribuie la dezvoltarea economica a ambelor tari.
De la 1 ianuarie, cetatenii romani sunt cetateni cu drepturi depline ai UE. Aceasta inseamna ca, printre altele, ei au dreptul la libera circulatie in cadrul Uniunii. Masurile la care va referiti sunt temporare si se refera la migratia fortei de munca. Piata fortei de munca este o problema delicata din motive economice si sociale evidente, iar familia noastra europeana nu este o exceptie de la aceasta situatie. Am avut ocazia sa subliniez acest punct de vedere in intalnirea cu colegul meu, domnul Ungureanu, in timpul recentei sale vizite la Atena. Trebuie totusi amintit ca aceasta perioada de tranzitie este menita sa furnizeze un timp adecvat ambelor parti pentru a se adapta treptat la noua realitate a acquis-ului si a procedurilor europene.
Trebuie de asemenea subliniat ca aceasta masura nu se aplica doar Romaniei. Grecia, de exemplu, a avut o perioada de tranzitie mult mai lunga, de sapte ani, cand a intrat in UE in 1981. Mai mult, majoritatea statelor membre, inclusiv Grecia, a adoptat masuri restrictive temporare fata de cele opt state foste comuniste din extinderea din 2004. Unele state membre inca mai aplica aceste restrictii.

Gasim forta in diversitatea noastra

– Ca si Grecia, Romania este o tara crestin-ortodoxa si sunt multe voci care spun ca valorile crestine sunt amenintate in interiorul UE. Ce se poate spune pentru a calma aceste temeri?
– Uniunea Europeana este o uniune a valorilor si principiilor comune bazate pe drepturile omului, pe asigurarea unei retele de ajutor social pentru cei mai putin favorizati, cautand sa-i includa activ pe toti cetatenii. Acestea sunt unele din fundamentele UE, care sunt propagate dincolo de frontierele UE prin diferite forme de cooperare cu terte tari.
UE crede in promovarea si respectarea drepturilor omului: aceasta este o valoare fundamentala. Importanta legaturilor de familie este extrem de pretuita, iar noi facem tot posibilul ca sa sustinem aceste legaturi. Aceasta este o Uniune care crede in solidaritatea intre generatii. Ne pasa de batranii nostri si credem in asigurarea ingrijirii si sprijinului de care ei au nevoie si pe care le merita. In acelasi timp, aceasta este o Uniune profund angajata fata de asigurarea oportunitatilor pentru generatiile sale mai tinere.
Credem in asigurarea unei retele de sprijin social pentru cei mai putin favorizati si ne straduim sa-i ajutam pe aceia care au nevoie si pe cei care sunt intr-o situatie de excludere sociala.
Uniunii Europene ii pasa si cheltuieste foarte multi bani pentru asigurarea unui sprijin social pentru cei mai putin norocosi.
Este important sa se sublinieze ca suntem toti intr-o uniune de membri egali si credem ca diferentele sunt o mare valoare. In esenta, unul dintre lucrurile minunate care tin de UE este ca gasim forta in diversitatea noastra. Este ceea ce caracterizeaza UE in prezent si trebuie sa construim pe aceasta diversitate. Toti trebuie sa toleram diferenta; trebuie sa o imbratisam si sa mergem mai departe alaturi, in pace, prosperitate si securitate. Acestea sunt valori importante, care trebuie sa fie sustinute, pretuite si impartasite in societatile noastre astazi. In Europa, am invatat acest lucru la modul dificil.
Pentru a rezuma, includerea, toleranta, sprijinirea si siguranta celor in nevoie sunt nu doar valori sustinute si impartasite in cadrul UE; ele sunt de asemenea valori si principii pe care UE le proiecteaza in terte tari. Sunt valori pe care UE le promoveaza in afara granitelor sale si aceasta ilustreaza importanta pe care le-o acorda statele membre ale UE.
– Grecia a sustinut totdeauna extinderea UE in Balcanii de Vest si a fost foarte activa in aceasta privinta in timpul mandatului sau la presedintia UE. Dar entuziasmul in cadrul UE scade si va fi o pauza in procesul de extindere. Care sunt principalele argumente pentru acceptarea in UE a tarilor din Balcanii de Vest?
– Grecia a sprijinit totdeauna perspectivele europene ale Balcanilor de Vest. Aceasta a fost o decizie strategica a noastra si vom continua sa o sustinem. Cred ca scaderea entuziasmului despre care vorbiti este cauzata in principal de provocarile interne cu care ne confruntam in termenii functionarii UE. A devenit o Uniune de 25, iar acum de 27. Aceasta este cu siguranta o evolutie pozitiva, dar ridica si o serie de probleme complexe care trebuie abordate. Dar nu credem ca extinderea si aprofundarea se exclud reciproc. Din acest motiv, vom continua sa sustinem perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest.
Ratiunea din spatele sprijinului nostru pentru aderarea la UE a celor care sunt pregatiti este simpla: stabilitatea regionala. Am dori sa vedem vecinatatea noastra caracterizata de pace, prosperitate, dezvoltare economica, oportunitati pentru toti cetatenii, securitate si stabilitate.
Grecia a fost totdeauna si va continua sa fie un suporter constant al extinderii UE in Balcanii de Vest. Sustinem si vom continua sa susti nem din toata inima drumul statelor din regiune spre Europa. Viziunea noastra asupra Europei viitoare include Balcanii de Vest. Credem in natura inclusiva a UE si sustinem ca apartenenta este de dorit atunci cand angajamentele sunt onorate si preconditiile aderarii sunt indeplinite.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă