11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânii, medalia de bronz la pesimism în Europa

Românii, medalia de bronz la pesimism în Europa

Eurobarometrul bianual realizat la cererea Comisiei Europene constată că în toamna anului trecut românii erau puţin mai optimişti şi uşor mai mulţumiţi decât în primăvara aceluiaşi an, dar că aproape toţi considerau starea economiei drept una proastă şi foarte proastă.

Dacă procentul românilor care credeau că vor trăi mai bine în viitorul apropiat a crescut de la 16 la sută în primăvară la 22 la sută în toamnă, un procent zdrobitor, 94 la sută,  vedeau cu ochi răi economia României în toamnă, această marjă fiind în creştere faţă de cea din primăvară. Doar irlandezii şi grecii – loviţi de crize economice mai severe – erau mai negativişti din acest punct de vedere decât românii.

Comisia Europeană mizează însă pe redresarea stării de spirit a europenilor pe parcursul anului 2011.

„În toamna anului 2010, perspectivele nu erau favorabile pentru cetăţenii europeni. Între timp însă, instituţiile europene au pus în mişcare un mecanism economic care a dus la ‘asanarea’ financiară, lucru care cred că va duce la o pozitivare a opiniilor la nivel european”, precizează şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu.

Totuşi, în prezent, întrebarea „Cât sunteţi de mulţumiţi cu viaţa, în general?” atrage din partea românilor mult mai multe răspunsuri negative, în comparaţie cu media europeană.

„Doar aproximativ 50 la sută dintre români se declară mulţumiţi cu de viaţa lor, în condiţiile în care, la nivel european, acest procent se apropie de 80 la sută”, informează autorul eurobarometrului, Horia Domnariu, director de cercetare al Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP). La sate, nivelul de satisfacţie este sub cel din mediul urban, iar persoanele de peste 55 de ani sunt în general mai puţin mulţumite decât cele până în 24 de ani.

Paradoxul

Din aceaste ultime observaţii reiese un aparent paradox al sondajului. Optimismul românilor este în creştere, însa acelaşi trend are şi neîncrederea în starea economiei naţionale, pe fundalul unei nemulţumiri generale mult mare pronunţate decât în alte stare membre.

Nicolae Idu încearcă o explicaţie: „În primăvară fuseseră anunţate generic măsuri de austeritate, ceea ce a generat aşteptări negative. Oamenii se aşteptau la ceva rău, dar nu ştiau precis la ce anume. În toamna deja ştiau despre ce e vorba. Asta şi pentru că pachetul de măsuri de austeritate, determinând o mai bună echilibrare a bugetului, a fost perceput ca o corecţie socială”.

„La alţii e mai bine”

Dezamăgiţi de situaţia din ţară, românii par să privească în continuare spre vestul Europei ca spre El Dorado. Astfel, 41 la sută dintre respondenţii eurobarometrului apreciază situaţia economiei europene ca bună, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de doar 26 la sută.

„Nu ne place la serviciu”

Întrebaţi despre cât de mulţumiţi sunt de locul de muncă, doar o treime dintre respondenţi au oferit răspunsuri pozitive, mult sub media europeană de 55 la sută.

La acest capitol, femeile din România sunt mai nemulţumite decât bărbaţii, un procent de 28 la sută dintre respondente indicând că la locul de muncă este bine, spre deosebire de 33 la sută – dintre respondenţii de gen masculin.

„Vrem educaţie şi locuri de muncă”

Conform eurobarometrului, românii îşi pun speranţa în programul „Europa 2020”, care vizează – printre altele – mărirea procentului de angajaţi la nivel european, îmbunătăţirea educaţiei şi investiţiile în transport.

Astfel, 70 la sută din respondenţi spun că vor nivelu de angajare al persoanelor cu vârste între 20 şi 64 de ani să ajungă la 75 la sută până în 2020.

O educaţie mai bună şi o pregătire profesională mai solidă sunt favorizate de 47 la sută dintre români, în timp ce investiţiile în infrastructura din transport sunt cerute de 24 la sută dintre respondenţi.

Guvernul, tras la răspundere

80 la sută dintre români consideră că Guvernul a acţionat ineficient pentru combaterea crizei economice, mult peste media europeană de 55 la sută. Însă tot Executivul este instutuţia de la care românii aşteaptă măsurile salvatoare, după cum indică un procent de 29 la sută dintre respondenţi.

Optimiştii

Sunt însă şi ţări unde lucrurile stau bine şi foarte bine, cel puţin în ochii cetăţenilor. Suedia (cu 85 la sută dintre respondenţi declarându-se mulţumiţi), Luxemburg (79 la sută), Germania (68 la sută), Austria şi Finlanda (ambele cu 61 la sută) sunt în topul optimismului european.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 11 noiembrie – 1 decembrie 2010, pe baza unui eşantion  de 1001 persoane de peste 15 ani, reprezentantiv la nivel naţional. Marja de eroare este de +/- 3 la sută.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Monica Gabor a devenit mamă pentru a două oară, alături de Mr. Pink!

Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, un eveniment care a avut loc în mare discreție în urmă cu aproximativ jumătate de...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Mihai Iosif, noul antrenor de la FC Voluntari

FC Voluntari a surprins prin numirea lui Mihai Iosif ca antrenor principal, după ce Gigi Nețoiu, conducătorul clubului, a fost nevoit să renunțe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă