0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânii, intoleranţi faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale

Românii, intoleranţi faţă de persoanele cu dizabilităţi intelectuale

Românii se declară toleranţi faţă de semenii cu dizabilităţi intelectuale, însă o pondere importantă a lor nu dau o şansă integrării acestora în societate, arată un sondaj realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) prin IPP DATA RESEARCH, potrivit NewsIn.

Cercetarea, prima privind percepţiile românilor asupra persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi locul lor în societate, relevă că 75% dintre români cred că persoanele cu dizabilităţi intelectuale sunt în prezent discriminate în România.

Românii nu percep persoanele cu dizabilităţi intelectuale ca fiind egale celorlalţi oameni din societate, ci ca persoane născute cu o anormalitate care le afectează gândirea (88%), persoane având nevoie de sprijin în luarea deciziilor (64%), persoane ce nu pot fi făcute responsabile pentru propriile fapte (59%). „Un sfert dintre respondenţi cred că persoana cu dizabilităţi intelectuale nu poate trăi în societate alături de oamenii fără dizabilităţi, o situaţie extrem de gravă pentru şansele imediate de integrare în societate a acestor oameni, pentru respectarea dreptului lor la o viaţă normală”, consideră Elena Iorga, director de programe la IPP şi coordonator al cercetării.

Acelaşi sondaj arată că românii, deşi formal se declară toleranţi cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale, în realitate nu sunt de acord ca acestea să se găsească şi să trăiască în imediata lor apropiere (45% dintre respondenţi resping probabilitatea de a locui cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale, iar 33% nu ar fi de acord să lucreze împreună cu o persoană cu dizabilităţi intelectuale).

Întrebaţi concret despre dreptul la un loc de muncă ca al oricărei persoane din societate, 38% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 43% nu sunt de acord cu faptul că persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi-ar putea întemeia familii şi creşte copii.

În general, dizabilitatea intelectuală este percepută ca o problemă gravă, dar după boala psihică (considerată cea mai gravă problemă de 33% dintre respondenţi), infectarea cu HIV/SIDA (23%) şi consumul de droguri (14%), arată sondajul.

Cercetarea a fost realizată în perioada 9-16 aprilie, pe un eşantion de 1.018 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României.

Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă