Expoziţiile de fotografie organizate de Institutul „Fraţii Golescu”, având ca tematică românii din vecinătatea imediată, au ajuns deja la a noua ediţie, subiectul fiind de această dată românii din Valea Timocului.
După ce Imperiul Otoman desfiinţează Serbia ca stat, regiunea locuită de români funcţionează între 1565-1833 ca provincia autonomă Marginea, sub conducerea juzilor/cnejilor români. În anul 1833 Serbia reapare ca stat autonom şi îşi stabileşte pe râul Timoc graniţa răsăritea- nă. Românii trec sub stăpânire sârbească, dar regiunea păstrează vechea denumire, Marginea. Politica sârbească de deznaţionalizare începe… În 1941, Societatea Culturală Timoc îi solicită mareşalului Ion Antonescu „alipirea la trupul României iubite, pe care o vom cinsti prin muncă şi virtute ostăşească”.
Actualii lideri timoceni depun eforturi pentru a obţine dreptul de folosire a limbii românei în şcoală şi în biserică. Autorul fotografiilor din expoziţia de faţă, Duşan Pârvulovici, un veritabil purtător de cuvânt al timocenilor, îşi doreşte, după cum afirmă, „ca această expoziţie să contribuie la cunoaşterea regiunii noastre, a oamenilor, şi să încurajeze românii din ţară să ne cunoască problemele, bucuriile şi viaţa de zi cu zi.”
ROMÂNII DIN VECINĂTATEA
IMEDIATĂ IX – TIMOC
MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN (Şos. Kiseleff nr. 3, tel. 021.317.96.60). Expoziţia este deschisă până pe 25 iulie.