13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomanii din Italia lupta pentru schimbarea imaginii

Romanii din Italia lupta pentru schimbarea imaginii

Reprezentanti ai comunitatii romanesti din Italia au iesit aseara in strada, in fata Primariei din Roma, pentru a arata o alta imagine a romanilor si pentru a protesta fata de afirmatiile defaimatoare la adresa romanilor ale primarului Romei.

Inaintea inceperii mitingului
, avocatul Giancarlo Germani, presedintele Partidului Identitatea Romaneasca (formatiune care a organizat manifestatia, sustinuta de partidul Insieme per l’Italia), a declarat pentru "Romania libera" ca, indiferent de numarul de participanti initiativa este un succes, pentru ca a reusit sa trezeasca un mare interes in presa italiana si, nu in ultimul rand, pentru ca a unit romanii din Italia. Potrivit presedintelui PIR si ziaristei independente Miruna Cajvaneanu (din conducerea PIR), erau asteptati pentru a transmite relatari de la fata locului reporteri de la "Corriere della Sera", RAI si alte mijloace de presa italiene importante.
Miruna Cajvaneanu a remarcat ca, in ziua mitingului, in presa italiana au aparut titluri ca "Romanii onesti coboara in strada pentru a se delimita de infractori" (Il Tempo) sau "Romanii in piata: «Noi nu suntem criminali!»" (Libero), aceasta fiind o replica data primarului Romei, care declarase ca "75 la suta dintre infractorii arestati in perioada ianuarie-august 2007 sunt romani".
Comunitatea romaneasca din Italia are probleme si in relatiile cu Bucurestiul, a reamintit presedintele PIR, Giancarlo Germani, declarand pentru "Romania libera" ca nu este normal sa fie neglijata o comunitate de peste un milion de persoane. Ca un exemplu, Germani a declarat ca eforturile sale de a vedea romani din Italia pe listele de candidati ale partidelor din Romania in alegerile pentru Parlamentul European au esuat, PIR inscriind pana la urma in Italia cinci candidati. Presedintele PIR a deplans faptul ca "se arunca bani" pentru pagini de reclama in ziare, dar nu se gasesc fonduri pentru gesturi de "o minima demnitate a unui stat membru al UE", cum ar fi repatrierea muncitorilor romani decedati in Italia.
La mitingul de la Roma au fost reprezentate doua partide si sapte organizatii romanesti din Italia. La incheierea manifestarii, prin intermediul presedintelui Comisiei pentru comunitatile de straini a Primariei din Roma, i-a fost transmisa primarului Walter Veltroni o scrisoare deschisa.

INITIATIVA

» Marketing pentru Romania
Giancarlo Germani a declarat pentru "Romania libera" ca mitingul de ieri s-a dorit si o initiativa de "marketing de imagine" pentru Romania si a deplans din nou faptul ca astfel de demersuri nu sunt sustinute si de la Bucuresti. Avocatul italian s-a declarat socat de faptul ca, recent, la o emisiune radio, incercarile sale de a prezenta fatete favorabile ale imaginii Romaniei au fost subminate chiar de o romanca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă