Scade optimismul si creste indiferenta fata de Uniunea Europeana, aceasta este concluzia desprinsa din cel mai recent Eurobarometru, facut public ieri de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania. Increderea cetatenilor romani a scazut la 64 la suta, fata de 74 la suta in toamna anului 2004 si 68 la suta in primavara 2005.
„Acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni, chiar daca in multe privinte tind sa fie mai increzatori decat altii in proiectul european. Este un proces firesc de apropiere, nu numai cronologica, de Europa, ci si mentala”, a declarat dl ambasador Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. „Comparand datele ultimelor trei sondaje Eurobarometru, se observa o crestere a asteptarilor romanilor fata de UE in reducerea somajului, lupta impotriva drogurilor, combaterea terorismului”, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Sandu, editorul Raportului despre Romania. Scheele a reiterat avertismentul sau referitor la masurile ce trebuie luate de catre guvernanti pentru prevenirea dezamagirilor populatiei cu foarte multe asteptari de la Uniune.
„Eu am facut mereu apel la realismul romanilor. Uniunea Europeana nu este un panaceu. Ea nu va scapa nici de saracie, nici de droguri, nici de terorism. Uniunea nu se poate substitui eforturilor nationale. Dezamagirea poate avea doua cauze: asteptarile nerealiste si o aderare nepregatita. Sa aveti incredere in institutiile europene, dar nu o incredere oarba!”, a tinut sa sublinieze seful Delegatiei Comisiei Europene.
Raportul despre Romania, intitulat „Eurobarometrul 64”, mai arata si instabilitatea increderii in institutiile romanesti, instabilitate inregistrata de la o perioada la alta, caracterizata ca fiind instabilitate institutionala. De exemplu, increderea in justitie a scazut de la 35 la suta la 31 la suta. Autorul raportului ne sfatuieste, insa, ca acest lucru sa nu ne preocupe foarte mult, deoarece se poate vorbi de acelasi nivel de incredere care se inregistreaza in noile state membre.