Autoritatile de la Bucuresti ar inclina sa reduca numarul de avioane de lupta necesare modernizarii flotei militare aeriene pentru a multumi atat partenerii europeni, cat si pe cei americani, potrivit Financial Times.
Romania ar putea cumpara numai jumatate din cele 48 de avioane de lupta, pentru care era dispusa sa plateasca 4,5 miliarde euro, pentru a asigura fonduri si altor dotari in domeniul apararii si pentru a multumi in acest fel SUA, dar si partenerii sai europeni strategici, potrivit ziarului Financial Times. Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT) a adoptat la sfarsitul anului 2007 o hotarare prin care se aloca 4,5 miliarde euro pentru achizitionarea a 48 de avioane de lupta compatibile cu standardele NATO.
Cotidianul britanic citeaza oficiali romani care sustin ca Romania nu are nevoie de atat de multe avioane de lupta si, astfel, jumatate din banii alocati achizitionarii acestora ar putea fi dirijati catre cumpararea de elicoptere, transportoare blindate sau avioane fara pilot. In acest sens, Corneliu Dobritoiu, secretar de stat in Ministerul Apararii, a declarat pentru Financial Times: "Nu suntem atat de bogati incat sa putem cumpara tot ceea ce fortele noastre armate ar avea nevoie". De aceea, in opinia lui Corneliu Dobritoiu, ar fi necesara directionarea a jumatate din banii alocati pentru echipamente care ar asigura o mai mare protectie a soldatilor romani in diverse teatre de operatiuni unde sunt mobilizati.
De altfel, publicatia britanica mai subliniaza si disputa pe aceasta tema dintre presedintele Traian Basescu, "un atlantist convins", care ar opta pentru compania americana, si seful Executivului, Calin Popescu Tariceanu, care ar sustine o achizitie europeana. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Apararii, multumirea ambilor parteneri strategici ar trebui sa fie o prioritate pentru autoritatile romane in momentul in care vor lua o decizie. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat pentru NewsIn ca Romania nu va cumpara armament si tehnica militara dintr-o singura tara, pentru ca "nu ar fi un semnal foarte bun". Astfel, Finacial Times avanseaza ideea ca, daca Romania ar opta pentru avioanele americane F-16, mai ieftine, dar la mana a doua, i-ar mai ramane bani pentru achizitionarea unor echipamente militare, contracte ce ar urma sa fie acordate companiilor europene.
ACHIZITII
» Romania trebuie sa inlocuiasca vechile MiG-uri 21 Lancer, care vor iesi din uz in maximum doi ani, cu aparate moderne compatibile cu standardele NATO. Principalii competitori pentru obtinerea acestui contract sunt Gripen International din Suedia si Lockheed Martin din SUA.