7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia va intra într-o "criză a apei" ?

România va intra într-o „criză a apei” ?

În fiecare secundă, populaţia urbană a globului creşte cu două persoane. În fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraş.  În fiecare an, între 250-500 mc de apă potabilă se risipesc fără rost în marile oraşe de pe glob. Dacă această cantitate de apă nu s-ar mai risipi, încă 10-20 milioane de oameni din lumea întreagă ar avea apă de băut.

Marţi, 22 martie de Ziua Mondială a Apei mai multe organizaţii trag un semnal de alarmă asupra unui fenomen îngrijorător: populaţia oraşelor creşte mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă. „Este prima dată în istoria omenirii când cea mai mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe: 3,3 miliarde de oameni şi aceasta continuă să crească într-un ritm alarmant”, spune directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR), DÁVID Csaba.

România va intra într-o ” criză a apei”?

Studii internaţionale preconizează că până în 2025 mai multe ţări din întreaga lume vor intra într-o criză a apei. Deşi România este considerată o ţară cu resurse de ape relativ sărace nu se poate pune problema unei „crize a apei”, spune DÁVID Csaba.

Conform studiilor realizate de Institutul Internaţional pentru Managementul Apei în anul 2000, Romania nu face parte dintre ţările cu un posibil deficit al resursei de apă în anul 2025.

„Rezultatele cercetărilor efectuate privind impactul schimbărilor climatice asupra resurselor de apă implică dezvoltarea – pe termen lung – de noi criterii şi tehnici de proiectare a barajelor şi a construcţiilor. Aceste criterii vor face ca sistemele de gospodărire a apelor să fie mai puţin senzitive la modificările regimului hidrologic datorită impactului variabilităţii şi schimbărilor climatice.”, spune directorul general al ANAR.

Bucureştenii învaţă să preţuiască apa

O altă companie care  încurajează o atitudine responsabilă faţă de consumul resurselor de apă este Apa Nova Bucureşti. Compania a sărbătorit anul acesta Ziua Mondială a Apei printr-o  serie de activităţi pentru încurajarea bucureştenilor la un comportament responsabil şi moderat cu privire la resursele de apă din oraş.

Începând de săptămână trecută, compania a marcat Ziua Internaţională a Apei, organizând o serie de activităţi ce au implicat bucureştenii. Astfel, în data de 15 martie, reprezentanţii companiei au vizitat elevii din grădiniţe, şcoli şi licee şi i-au încurajat să adopte o atitudine cu grijă faţă de resursele de apă în vederea unei mai bune protejări a acestora. Elevii au primit informaţii şi sfaturi despre cum să gestioneze responsabil consumul personal şi cum este tratată apa până ajunge în casele noastre.

Mai mult, duminică, 20 martie, compania  a organizat alături de studenţii de la Facultatea de Hidrotehnică şi Primăria Municipiului Bucureşti în Parcul Herăstrău un eveniment dedicat uneia dintre cele mai importante resurse – apa.  Studenţii au susţinut un curs inedit despre apă, oferind participanţilor de toate vârstele informaţii utile şi date interesante despre consumul de apă, despre circuitul apei în natură prin intermediul quiz-urilor şi jocurilor propuse.

” Anul acesta ne-am implicat din nou în acţiuni de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, devenită una din sărbătorile tradiţionale ale companiei noastre. Am încercat să atingem un număr cât mai mare de bucureşteni cu mesajele noastre de protejare a apei, drept pentru care am decis să organizăm o serie de acţiuni personalizate. Am mers în şcoli să fim alături de generaţia în formare, iar împreună cu partenerii noştri de la Facultatea de Hidrotehnică şi Primăria Municipiului Bucureşti, am invitat bucureştenii de toate vârstele să participe la activităţile interactive din Parcul Herăstrău pentru a afla într-un mod cât mai plăcut despre importanţa apei în oraş şi pentru orăşeni”, a declarat Bruno Roche, Director General Apa Nova Bucureşti.

 

 

Cele mai citite

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Sorana Cîrstea va participa la Transylvania Open 2025

Sorana Cîrstea, cea mai bine clasată jucătoare română de tenis în clasamentul WTA, a confirmat participarea la ediția din 2025 a turneului Transylvania Open...

Creștere în comerțul auto și moto: Cifra de afaceri a urcat cu 2,4% în primele zece luni ale anului

Creșterea este susținută, în principal, de avansul înregistrat în comerțul cu motociclete, comerțul cu piese și accesorii auto și comerțul cu autovehicule Volumul cifrei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă