25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu...

România va avea, din 2013, prima clinică de recuperare a pacienţilor cu cancer

România va avea din 2013 pentru prima dată o clinică de recuperarea a pacienţilor cu cancer, care va fi construită pe Valea Nerei, unde bolnavii vor fi învăţaţi cum să lupte cu toate armele împotriva cancerului, a declarat joi directorul executiv al Fundaţiei „Sfânta Irina”, dr. Pavel Chirilă, relatează Mediafax.

Centrul pentru Recuperare Oncologică urmează să fie ridicat în Valea Nerei, în judeţul Caraş Severin. Clinica va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului.

Unitatea va fi organizată într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer în stadii incipiente vor fi găzduiţi în saloane cu un pat, unde vor urma o cură de 14 zile.

„Ne dorim să-i ajutăm pe români să găsească în ei puterea şi căile de a lupta, hotărârea de a trăi, de a se întoarce din pat înapoi la birou şi la viaţa lor normală”, a declarat, joi, Pavel Chirilă, iniţiatorul proiectului şi al celui privind îngrijirile paleative.

Directorul executiv al Fundaţiei „Sfânta Irina” a spus că bolnavii vor avea la dispoziţie în Clinica „Nera” cei mai buni specialişti şi îngrijire dedicată, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacienţii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie şi vor învăţa să menţină un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

Bolnavul de cancer îşi schimbă total stilul de viaţă şi de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România”, a adăugat medicul Pavel Chirilă.

Centrul este realizat printr-un proiect de finanţare în cadrul POSCCE Axa Prioritară 2 – Competitivitate prin CDI, Operaţiunea 2.3.2. Contractul, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, a fost semnat în august 2011, pentru o finanţare de aproape 70% din valoarea eligibilă, pentru restul fiind necesar aportul beneficiarului.

Cele mai citite

Jucătoare de tenis cunoscute la pariuri

Tenisul feminin a oferit, de-a lungul timpului, partide memorabile ce nu pot fi uitate de pasionații acestui sport. Nume importante din circuitul WTA au...

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă