Guvernul de la Helsinki pare să se fi răzgândit în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen, după ce în septembrie s-a opus, alături de Olanda.
Ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Ulla Vaisto, a confirmat spusele ministrului Afacerilor Europene din tara sa, Alexander Stub, în cadrul unei întâlniri pe care aceasta a avut-o ieri cu vicepreşedintele Senatului României, Cristian Diaconescu, potrivit unui comunicat al Senatului României. Ulla Vaisto a informat partea română că ţara sa este dispusă să accepte varianta aderării în două trepte, pe parcursul anului 2012.
Ambasadoarea Finlandei a amintit însă că un element important al menţinerii acestei foi de parcurs ar fi raportul intermediar pe justiţie care urmează să fie publicat în luna februarie a anului viitor, ceea ce ar putea sugera că în cazul în care nu sunt înregistrate progrese, Finlanda ar putea reveni la decizia iniţială şi s-ar putea opune. De asemenea, ambasadoarea Ulla Vaisto a subliniat faptul că autorităţile de la Helsinki se aşteaptă ca România să îşi continue procesul de evoluţie în domeniul justiţiei, atât din perspectiva luptei împotriva corupţiei cât şi în ceea ce priveşte adoptarea codurilor de procedură şi judecarea cu celeritate a cazurilor de mare corupţie.
Ministrul Afacerilor Europene finlandez, Alexander Stub, le-a spus la începutul acestei săptămâni, jurnaliştilor la Helsinki că ţara sa a adoptat o poziţie mai flexibilă în chestiunea primirii României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Totodată, Stub a precizat că îşi doreşte un plan de compromis pentru cele două state, dar a ţinut să menţioneze că Olanda încă se mai opune, iar pentru aderare este nevoie de votul unanim al tuturor celor 22 de state din spaţiul Schengen (mai puţin cel al Islandei, Norvegiei şi Elveţiei care fac parte din spaţiul Schengen, dar nu şi din Uniunea Europeană).
„Am luat decizia să susţinem propunerea de compromis franco-germană” le-a spus el reporterilor, potrivit presei internaţionale, adăugând că „este vorba de o aderare în două etape. Mai întâi vom deschide frontierele aeriene şi maritime, apoi vom lua o decizie în legătură cu frontirele terestre”.
Potrivit lui Stub, Finlanda va fi de acord cu deschiderea frontierelor aeriene şi martime cu România şi Bulgaria în martie 2012, iar mai apoi, în iulie 2012, urmând să fie discutată şi situaţia graniţelor terestre.
Cu toate că evaluarea condiţiilor tehnice de intrare în Schengen a fost una bună, fiindcă aderarea propriu-zisă prespune şi voinţă politică, monitorizarea pe justiţie şi încercările de a lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate par să fi cântărit greu în momentul votului.
La reuniunea miniştrilor de interne ai Uniunii Europene, care a avut loc în septembrie, Finlanda şi Olanda au avut un mandat clar de la Parlamentele lor de a se opune atât aderării depline a celor două ţări, cât şi unei variante în două trepte, variantă susţinută de Franţa şi Germania, din cauza problemelor legate de corupţie şi crima organizată.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar fi trebuit să se facă în martie 2011, însă a fost amânată din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, care au fost nemulţumite de chestiuni legate de corupţie şi de crima organizată. În toamnă, după un „nu” ferm dat în parlamentul Olandei, şi legislativul finlandez a dat acelaşi mandat reprezentanţilor săi la Consiliul JAI, invocând aceleaşi motive ca şi Olanda.