7.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania, un loc golit de valori

Romania, un loc golit de valori

Pe parcursul ultimelor doua decenii, o mare parte a ostenelii si ingeniozitatii autohtone a vizat transformarea Romaniei intr-un spatiu populat mai curand de o serie de triburi rivale decat de o societate cu un set de valori dedicate crearii unor institutii solide prin intermediul efortului colectiv. Educatia a fost tinta predilecta a celor care au urmarit constant introducerea unui sistem de valori viciate in baza caruia cetatenii ajung sa se descurce doar prin tertipuri, acte de nepotism etc., mediocritatea fiind ridicata la rang de norma in majoritatea sectoarelor vietii publice.

Cazul fabricii de diplome denominate "Spiru Haret" ne-a relevat dimensiunea victoriei repurtate in lupta impotriva standardelor autentice. Acest ersatz universitar cu nu mai putin de 30 de facultati si 50 de specializari a eliberat diplomele de licenta ca pe niste confetti, in timp ce intregul proces de studiu ajunsese aruncat in derizoriu. Infiintata de un birocrat ceausist cu certa energie, pseudoinstitutia de invatamant superior a avut parte, din start, de sprijinul PSD, in timp ce restul fortelor politice au preferat sa ignore fenomenul. Universitatile mai conventionale s-au multumit, la randul lor, cu ridicatul din umeri, desi era lezata insasi imaginea invatamantului superior din Romania. Poate ca spectrul transformarii afacerii "Spiru Haret" intr-un scandal de proportii europene a determinat-o, in final, pe Ecaterina Andronescu sa ia atitudine si sa suspende acreditarea institutiei. Penibilul situatiei unui puhoi de oameni dotati cu diplome fara valoare luand cu asalt piata europeana a muncii se putea lesne solda cu masuri drastice din partea UE, ca, de exemplu, nerecunoasterea diplomelor eliberate de toate institutiile de invatamant superior din Romania.

Graba cu care Mircea Geoana a criticat decizia ministrului sau demonstreaza ca doamna Andronescu a luat cu asalt o zona de maxim interes pentru PSD. Dupa ce va fi concluzionat ca sacrificarea unui ministru care incercase sa previna, pe ultima suta de metri, izbucnirea unui scandal monumental nu i-ar imbunatati defel imaginea, liderul PSD a batut intr-o usoara retragere – ancheta de la "Spiru Haret" urmand sa continue, atat timp cat licentele obtinute de cei aproximativ 140.000 de absolventi raman valide. Domnului Geoana nu-i pasa, pesemne, catusi de putin ca tocmai administratia publica absoarbe, an de an, o parte considerabila a acestor absolventi cu abilitati profesionale puse, pana una-alta, sub semnul intrebarii.

 

Dar Mircea Geoana pare sa inteleaga starea de spirit a natiunii mai bine decat Ecaterina Andronescu – orientandu-se, probabil, dupa lipsa totala a vreunui oprobriu public, desi prejudiciul creat de afacerea "Spiru Haret" este unul enorm. si Traian Basescu s-a grabit sa iasa la rampa, parand chiar mandru de faptul ca Aurelian Bondrea a reusit sa transforme, in decursul anilor, institutia in cauza in cea mai mare din Europa si a doua ca marime pe plan mondial. Aidoma lui Geoana, isi va fi facut, la randul sau, unele socoteli electorale, conchizand ca voturile unei parti considerabile a zecilor de mii de absolventi pot conta serios in cadrul cursei pentru Cotroceni.

In mod regretabil, sistemul educational ramane perceput ca o simpla modalitate de ascensiune sociala – atat in Romania, cat si in alte tari aflate in perpetua "dezvoltare". Din pacate insa, si imperturbabilitatea societatii fata de cazul "Spiru Haret" se contureaza invariabil inspaimantatoare. Cetatenii par a fi pierdut din vedere ca acele valori ce pot transforma o societate intr-una viguroasa – spiritul voluntar, impulsurile filantropice, respectul fata de mediul inconjurator – au sanse infime de propasire atata vreme cat educatia reprezinta doar mijloc, nu un scop. Pana si valorile inoculate de familie – fie ele multe sau putine – se impun, oriunde si oricand, consolidate printr-o expunere scrupuloasa la un sistem educational eminamente etic.

Deloc intamplator, actualele materii preferate de studiu se dovedesc a fi dreptul si stiintele economice – domenii extrem de utile conferirii unei aure de credibilitate variilor afaceri ale celor imbogatiti prin dubioase tranzactii imobiliare, bancare etc. Medicina, in schimb, pare sa devina din ce in ce mai neatragatoare – oare nu cumva si din cauza faptului ca presupune un studiu deosebit de riguros, avand in vedere ca vietile pacientilor depind direct de nivelul standardelor profesionale aplicate?!

In pofida dimensiunii sale, scandalul "Spiru Haret" a fost eclipsat, zile intregi, de gestul unui primar de provincie care a considerat necesara augmentarea deja considerabilei sale notorietati prin purtarea unei uniforme de ofiter nazist si defiland in pas de gasca alaturi de fiul sau minor la o prezentare de moda. Scena, cel mult imaginabila in palatul vreunui dictator african, s-a petrecut insa intr-o tara membra a UE si taman intr-o statiune ce se vrea un punct de atractie pentru turistii straini sositi la Marea Neagra. Episodul este inca o mostra perfecta a modului in care tinerii sunt deformati chiar de catre cei ce ar trebui sa-i pregateasca pentru o viata traita in spiritul responsabilitatii, in pofida provocarilor inerente ivite in decursul ei.

Cele mai citite

Radu Drăgușin, dorit de Fiorentina

Fiorentina a arătat interes pentru Radu Drăgușin, tânărul fundaș român aflat sub contract cu Tottenham Hotspur. Fiorentina a pus ochii pe Radu Drăgușin Conform unui...

FC Voluntari, revoluție totală. Milioane de euro din bani publici și un nou conducător controversat

Gheorghe Nețoiu, revenit în fotbal după ani de pauză, preia conducerea clubului finanțat generos de primarul Florentin Pandele. FC Voluntari, club retrogradat în Liga a...

Nvidia a lansat o versiune nouă a computerului său Jetson, denumit Orin Nano

Nvidia a lansat o versiune nouă a computerului său Jetson, denumit Orin Nano, care costă 249 de dolari și este destinat utilizatorilor care doresc...
Ultima oră
Pe aceeași temă