Filip Teodorescu spune ca Tratatul Romania-Moldova este tergiversat pentru ca moldovenii tin cu dintii de "un fals istoric": granitele stabilite de URSS. Prilej pentru Voronin sa invoce un nou "atac brutal" din partea Romaniei.
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova l-a chemat la raport pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, dupa ce acesta a declarat ca Romania nu va semna Tratatul de baza cu Moldova, atata timp cat moldovenii insista sa faca referire la "un fals istoric": delimitarea granitelor de catre URSS, in 1947. Amabasadorul a argumentat ca Tratatul de la Paris, din 1947, referitor la granitele dintre Romania si URSS, stabileste aceleasi frontiere pe care URSS-ul le-a impus, practic, Romaniei in 1940. "Pentru toata lumea este insa clar ca in 1940 si pana in 1947, Romania nu a incheiat nici un fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane. Este evident ca in anul 2007, acceptarea aceluiasi fals istoric ar fi cu totul de neconceput", a completat Filip Teodorescu.
Analistul politic Armand Gosu arata ca moldovenii au insistat mereu, in negocieri, pentru mentionarea Tratatului de la Paris, care de fapt face trimitere la acordurile romano-sovietice din 1940. "Pentru noi, acestea au fost de fapt ultimatumuri sovietice prin care administratia romana a fost retrasa din Basarabia si Bucovina. Dar e absurd sa invoci asta, dupa ce le-am recunoscut o data in 1947, la Paris – e drept, sub Gheorghiu-Dej –, si a doua oara la Helsinki, in 1975, sub Ceausescu", crede Gosu. Totusi, declaratia ambasadorului pica foarte prost, arata analistul: "Sa incalzesti si mai tare o situatie care si asa e fierbinte nu e o idee prea buna. Poate diplomatia romana vrea sa obtina doar o satisfactie morala, pentru ca nimeni nu ia in serios o revendicare teritoriala fata de Moldova". Ministerul de Externe din Romania nu comenteaza situatia creata la Chisinau de ambasadorul roman.
Consecinte
Declaratia i-a dat apa la moara presedintelui Vladimir Voronin, care nu a scapat prilejul sa dea replica, acuzand Bucurestiul de "amestec brutal in afacerile interne ale Republicii Moldova" si amenintand cu interzicerea deschiderii celor doua noi consulate romanesti, pentru care s-au dus negocieri indelungate. De asemenea, presa rusa a relatat situatia punand accent pe aceeasi idee: Romania nu respecta suveranitatea Moldovei.