Preşedinţia ungară a Uniunii Europene analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în martie, propunerea fiind ca cele două ţări să intre în spaţiul de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene, a declarat, vineri, secretarul de stat Marian Tutilescu, informează Mediafax.
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat, vineri, că subiectul aderării parţiale „este în discuţie pe masa preşedinţiei ungare”, însă acesta nu este singura propunere.
Tutilescu a explicat că, având în vedere rapoartele pozitive ale României şi Bulgariei pe frontierele aeriene, este posibil ca cele două ţări să intre în Spaţiul Schengen, în primă fază, doar cu aceste elemente. Ulterior, a mai spus Tutilescu, se poate lua o decizie privind aderarea completă.
„Sunt variante de lucru”, a subliniat Tutilescu, precizând că acest subiect nu a fost discutat la reuniunea Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat în perioada 20-21 ianuarie, în Ungaria, la Godollo.
„Există precedente„
Marian Tutilescu a mai spus că varianta aderării parţiale este fazabilă, în contextul în care există precedente la nivel european.
„Sigur, au existat precedente. De regulă au fost precedente inverse, adică s-a aderat întâi cu frontierele terestre şi maritime, iar ulterior şi cu cele aeriene, în principiu deoarece la acestea din urmă aderarea poate avea loc numai de două ori pe an, din cauza schimbării orei: o dată primăvara şi apoi abia iarna”, a explicat Tutilescu.
Secretarul de stat în MAI a amintit că următorul pas pentru România şi Bulgaria are loc în 28 ianuarie, când experţii grupului de lucru Sch-Eval ar trebui să adopte rapoartele tehnice ale celor două state.
„După adoptarea rapoartelor are loc votul în Parlamentul European. PE a fost sesizat cu proiectul de decizie, acum au loc discuţii. După votul în PE, ne întoarcem la ConsiliuUniunii Europene, unde se discută pe fond. Este un calendar foarte strâns şi, din păcate, singurul Consiliu JAI înainte de 27 martie are loc în 24 februarie, când vom mai putea discuta aderarea”, a conchis Tutilescu.
Secretarul de stat a mai spus că reprezentantul Franţei din grupul de lucru Schengen, care ceruse un timp suplimentar pentru studierea raportului de aderare a României şi pentru a se lămuri cu privire la unele aspecte, nu a cerut nicio informaţie, termenul expirând joi.
Finlanda s-a alăturat opozanţilor
Franţa şi Germania consideră că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar.
Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, i-a cerut omologului său german, Thomas de Maiziere, să definească îngrijorările Germaniei cu privire la aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, în cadrul unei reuniuni informale organizate joi la Godollo, în apropiere de Budapesta, relatează MTI.
Pinter a declarat că speră ca problema aderării la Schengen a României şi Bulgariei să fie discutată înainte de încheierea preşedinţiei ungare a UE, la sfârşitul lui iunie.
Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, a declarat joi un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele UE şi să nu fie tratată discriminatoriu, subliniind că nu există nici cel mai mic indiciu că România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.
Şeful statului a precizat, la întâlnirea cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că, pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen rămâne obiectivul major. Traian Băsescu a precizat că România este la fel de interesată ca toate celelalte state ale UE de asigurarea securităţii frontierelor Spaţiului Schengen.
„Raportul de aderare la Schengen este pozitiv”
Procedura de adoptare a raportului de evaluare privind România, din grupul de lucru Sch-Eval, a fost amânată, în 14 ianuarie, când reprezentantul Franţei a cerut, în cadrul şedinţei de la Bruxelles, „un timp suplimentar pentru studierea raportului”.
Raportul de evaluare Schengen al României în domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a României, respectiv reprezentantul Preşedinţiei Ungare.
„Raportul este unul pozitiv, subliniază faptul că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE şi a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiecţiuni sau observaţii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de către reprezentantul francez în cadrul grupului SCH-EVAL”, arăta MAI, în 14 ianuarie.
Raportul realizat de experţi europeni şi prezentat la Bruxelles arată că România este gata şi din acest punct de vedere, pentru a se integra în spaţiul liberei circulaţii. Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre şi aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles în 2010. Toate celelalte state membre ale Spaţiului Schengen au acceptat raportul.
Tot în 14 ianuarie au fost discutate şi două rapoarte privind Bulgaria, anume sistemul informatic SIS/SIRENE şi rezultatele reevaluării frontierei terestre între Bulgaria şi Turcia. Aceasta din urmă a primit un aviz negativ din partea experţilor UE, prin urmare Franţa, Germania şi Finlanda au cerut o a doua reevaluare.
În cazul supunerii la vot în Parlamentul European (PE), ar fi necesară unanimitatea statelor, în contextul în care România are trei oponenţi: Franţa, Germania şi Finlanda.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.