15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRomânia şi Armenia au semnat un protocol de cooperare în cultură, educaţie...

România şi Armenia au semnat un protocol de cooperare în cultură, educaţie şi ştiinţă

România şi Armenia au semnat, joi, un program de colaborare în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei, mass-media, tineretului şi sportului, printre prevederile acestuia figurând acordarea reciprocă de burse de studiu şi stabilirea de contacte directe între organizaţiile de tineret, scrie Mediafax.

Ceremonia de semnare a noului Program de colaborare în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei între Guvernul României şi Guvernul Armeniei a avut loc, joi, la MAE. Pentru partea română, documentul a fost semnat de secretarul de stat pentru Dezvoltare Instituţională în MAE, Anton Niculescu, iar, pentru partea armeană, de ambasadorul Hamlet Gasparian.

Documentul trasează liniile cooperării bilaterale în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei, mass-media, tineretului şi sportului pentru următorii cinci ani. Actul prevede acordarea reciprocă de burse de studiu, continuarea funcţionării lectoratului de limbă, literatură şi civilizaţie românească la Universitatea din Erevan dar şi înfiinţarea unui lectorat de limbă armeană într-o instituţie de învăţământ superior din România.

De asemenea este avută în vedere realizarea câte unui proiect de colaborare directă în domeniile cinematografiei, muzicii şi dansului, activităţii muzeale şi protecţiei patrimoniului, un schimb de expoziţii de fotografii, colaborarea directă între biblioteci, schimbul unei expoziţii tematice privind patrimoniul cultural al fiecărui stat precum şi realizarea unui proiect de colaborare în domeniul inventarierii valorilor de patrimoniu din cimitirele armeneşti de pe teritoriul României.

Cele două state îşi mai propun şi dezvoltarea cooperării între Academia Română şi Academia Naţională Armeană de Ştiinţe precum şi realizarea de proiecte comune de cercetare ştiinţifică.

Sunt avute în vedere stabilirea de contacte directe între organizaţiile de tineret din cele două state, sprijinirea schimburilor convenite de federaţiile şi cluburile sportive precum şi reînnoirea acordului dintre televiziunile naţionale din cele două state; colaborarea dintre agenţiile naţionale de presă şi dintre posturile publice de radio.

„Programele executive de schimburi culturale au creat întotdeauna punţi între oameni, aducându-i mai aproape unii de alţii. Cu atât mai mult ne bucură să reînnoim astăzi un document care dezvoltă colaborarea tradiţională româno-armeană în domeniile educaţiei, culturii, ştiinţei, având în vedere multiplele afinităţi culturale şi patrimoniul comun al popoarelor noastre”, a subliniat Anton Niculescu.

La ceremonie au asistat reprezentanţi ai instituţiilor româneşti din domeniul culturii, educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, reprezentanţi ai Bisericii Apostolice Armene din România şi membri ai comunităţii armene din România.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă