România semnează, vineri, la Strasbourg, Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Convenția de la Istanbul).
Convenția prevede oferirea de servicii integrate victimelor violenței domestice (cooperare între instituțiile statului – Poliție, Direcții de Asistență Socială) și scoaterea femeilor din mediul violent (victimele nu vor mai fi nevoite să rămână în aceeaşi casă cu agresorul).
Actul stipulează și înființarea de adăpsturi pentru victime, precum și o linie telefonică gratuită, la care victimele pot cere ajutor.
Citește și: Violenţa asupra femeilor: Statul, acuzat de neglijenţă şi dezinteres
”Prin semnarea documentului, România îşi asumă un rol activ în stoparea violenţei asupra femeilor prin acţiuni de prevenire a actelor de violenţă, prin protejarea femeilor de orice formă de violenţă şi prin sancţionarea fermă a celor care comit aceste acte. De aceste prevederi vor beneficia milioane de femei din România din regiune şi din UE, victime ale violenţei de gen”, a precizat deputata social-democrată Ana Birchall,membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, într-un comunicat remis redacției.
Una din trei femei din România este agresată fizic sau sexual în România, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în luna iunie a anului trecut.
Între 2004 si 2012, peste 940 de persoane si-au pierdut viaţa din cauza conflictelor în familie, adică o persoană la fiecare trei zile, arată Fundaţia Sensiblu, care luptă împotriva violenţei domestice.
În 2012, a fost introdus ordinul de protecţie care interzice agresorului să se apropie de victimă. În primele şase luni de la intrarea în vigoare a legii, mai putin de jumătate din cererile pentru ordin de protectie fuseseră acceptate, desi au fost peste 86 000 de solicitari de interventie in cazuri de agresiuni in familie la serviciul 112.