18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania se asteapta ca Rusia sa continue livrarea gazelor naturale

Romania se asteapta ca Rusia sa continue livrarea gazelor naturale

Romania a cerut Guvernului rus sa continue livrarea gazelor naturale in conditiile stabilite prin contractul semnat in noiembrie 2004. Intr-o scrisoare oficiala catre autoritatile de la Kremlin, ministrul Economiei, Codrut Seres, a precizat ca asteapta ca livrarea gazelor sa se deruleze in conditiile stabilite.

Ministrul Codrut Seres a adresat o scrisoare oficiala autoritatilor ruse precizand ca Romania asteapta sa primeasca in continuare gaze la presiune normala. Prin contractul semnat de autoritatile romane cu cele ruse s-a stabilit ca, pentru trimestrul I din 2006, pretul platit de tara noastra va fi de 285 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale. In noiembrie 2005 s-a stabilit, conform contractului, majorarea pretului de la 252 dolari la 280 dolari/1000 de metri cubi, in primul trimestru din 2006, si la 285 dolari – in restul anului. Scumpirea nu a afectat foarte tare economia romaneasca. Romania importa gaz la preturi apropiate de cele ale statelor din Uniunea Europeana. De altfel, Gazexport, divizia de comert exterior a Gazprom, l-a asigurat pe Codrut Seres ca livrarea gazelor va respecta termenele si conditiile prevazute in contract. Romania isi asigura 40 la suta din necesarul anual de gaze naturale prin importuri din Rusia, adica in jur de 3,5 miliarde de metri cubi de gaz.
Cu toate acestea, ministrul Codrut Seres a anuntat un plan de rezerva pentru cazul in care Ucraina va reduce cantitatea de gaze furnizate tarii noastre. Astfel, populatia nu va avea probleme de alimentare si se va reduce livrarea catre acei mari consumatori care pot folosi combustibili alternativi.
Conform conducerii Transgaz, furnizarea gazelor din Ucraina se realizeaza la parametri normali si nu sunt semnalate probleme la punctele de intrare in tara a conductelor pe teritoriul Romaniei. Sistarea livrarii de gaze din Rusia catre Ucraina ar afecta Romania numai daca autoritatile ucrainene inchid conductele de tranzit aflate in proprietatea Gazprom, producatorul rus de gaze naturale.
„In momentul de fata, sistemul de transport gaze naturale si distributie functioneaza la parametri normali. Nu avem depresurizari, lipsa de presiune in sistem. Sigur ca, in acest moment, la solicitarea dispeceratului Gazprom, avem de-a face cu o reducere a cantitatii de circa 5 milioane de metri cubi pe zi din totalul gazelor importate de Romania din Rusia. Aceasta scadere, in conditiile actuale de temperatura, nu afecteaza in nici un fel nici consumatorul casnic si nici consumatorul industrial. Pentru marti (astazi – n.n.), am convocat o intalnire la sediul dispecerului national cu producatorii, pentru a face planuri daca aceasta situatie continua mai mult decat o saptamana-doua. Deocamdata avem gaze inmagazinate mai mult decat in 2005: circa 2,85 de miliarde de metri cubi inmagazinati in acest moment. Contractul cu Gazprom, la fel ca toate contractele incheiate pentru gaze, este pe termen lung. Practic, la doua trimestre se renegociaza pretul, mai exact o ajustare a acestuia, deoarece pretul este stabilit printr-o formula contractuala. Nu avem o problema cu importul gazelor naturale. Din cand in cand se ajusteaza pretul, cum s-a intamplat si pentru 1 ianuarie 2006. Pentru Romania nu se pune problema care s-a pus in relatiile Rusiei cu Ucraina. Avem contracte stabile, cel care cumpara trebuie sa plateasca sau, in caz contrar, cel care nu livreaza plateste despagubiri. Cu alte cuvinte, suntem bine asezati in perspectiva contractelor. Consumatorul casnic nu are de ce sa se teama, iar pentru consumatorul industrial, daca aceasta criza va continua mai mult de o luna, trebuie sa pregatim unele masuri – si aceasta se va face incepand de marti”, a declarat ministrul Economiei si Comertului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă