16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialRomania s-a retras de la lucrarile APCE

Romania s-a retras de la lucrarile APCE

Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a decis "sa nu mai participe la activitatile Adunarii pana cand raportorul Dick Marty nu va veni personal in Romania pentru a verifica asa-numitele informatii si probe" in virtutea carora Romania este acuzata ca a gazduit centre de detentie secrete, se arata intr-un material publicat pe site-ul Biroului de informare de la Bucuresti al Consiliului Europei, consultat de Hotnews.

Delegatia si-a exprimat consternarea fata de refuzul categoric al raportorului de a da curs invitatiilor succesive transmise de autoritatile romane. Demersul raportorului, asumat de Adunare risca sa puna in pericol credibilitatea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, se arata in declaratia delegatiei romane.

Raportul elvetianului acuza Polonia si Romania ca au gazduit pe teritoriul lor inchisori secrete ale CIA. Ambele tari au dezmintit acuzatiile, iar parlamentarii lor l-au atacat verbal pe Marty in timpul dezbaterilor.

Raportul lui Dick Marty se bazeaza pe declaratiile a mai mult de 30 de oficiali ai serviciilor secrete din Europa si SUA, dar autoritatile din Polonia si Romania au respins acuzatiile, unul din motive fiind ca niciuna dintre surse nu este identificata.

Elvetianul a sustinut ideea surselor anonime, spunand ca acestea trebuie aparate, deoarece altfel ar fi acuzati de inalta tradare de statele carora apartin.

Presedintele SUA Geroge W. Bush a recunoscut in septembrie 2006 ca detinuti ai CIA, cu functii de conducere in al Qaeda, au fost tinuti in inchisori secrete din afara SUA, dar nu a precizat in ce tari.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

FCSB suferă o nouă pierdere importantă! Florin Tănase, diagnosticat cu ruptură musculară

După o accidentare suferită în meciul cu PAOK, Florin Tănase a fost diagnosticat cu ruptură musculară, fiind a doua absență majoră din lotul FCSB...

Justin Timbarlake, prezent la Electric Castle 2025?

Justin Timberlake ar putea susține un concert în România, la Cluj, în cadrul festivalului Electric Castle din 2025. @feresteanu Yes #justintimberlake in #romania🇷🇴...

Controversă la naționala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa națională a Germaniei pentru meciurile din Liga Națiunilor, după ce a aflat că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă