7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania respecta proprietatea ca Mauritania

Romania respecta proprietatea ca Mauritania

Cel mai rau stam la politicile si legile in domeniul dreptului la proprietate.

Romania sta mai prost decat tari precum Mali sau Burkina Faso la respectarea si sustinerea politica ori legislativa a drepturilor de proprietate privata, fie ele fizice sau intelectuale. Desi am evoluat fata de datele pentru 2007, anul acesta avem o companie nu tocmai selecta in domeniu. Romania este la egalitate cu Mauritania sau El Salvador. Studiul realizat de Property Rights Alliance, in colaborare cu Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), noteaza Romania cu 5 puncte din 10. Din cei trei indici luati in calcul la realizarea studiului – mediul politic si legislativ, drepturile de proprietate fizica si drepturile de proprietate intelectuala – cel mai prost stam la politicile si legile din domeniu (nota 4,6). P3 »»

 

Romania a primit nota cea mai proasta, 4,6, la mediul politic si legislativ care sustine respectarea drepturilor de proprietate. Acest indice reflecta gradul de independenta al justitiei, increderea oamenilor in instante, stabilitatea politica si controlul coruptiei. Tarile care au obtinut aceeasi nota ca Romania sunt Egipt si Madagascar. Respectarea drepturilor de proprietate fizica, alaturi de accesul la imprumuturi pentru achizitionarea de proprietati sunt notate cu 5,4 in Romania, la fel ca in Malawi, Trinidad Tobago si Brazilia. Drepturile de proprietate intelectuala, adica protectia si gradul lor de piratare, primesc nota 5, la fel ca in Maroc si Filipine.

Maria Theodoru, presedinta Asociatiei Fostilor Proprietari, isi aminteste ca legea privind restituirea proprietatilor a fost adoptata in 2001 din teama guvernantilor ca "vom pierde bani grei la CEDO, iar investitorii nu vor veni intr-o tara unde proprietatea se afla intr-un permanent litigiu. Situatia e la fel si acum, iar dreptatea o castigi la Strasbourg, pentru ca in instantele romanesti nu poti". Situatia precara a drepturilor de proprietate fizica se datoreaza "haosului legislativ din anii ‘90, ale carui efecte incercam sa le reparam acum", spune judecatorul Horatiu Dumbrava, membru SoJust. Nota slaba primita de Romania este explicabila pentru Dumbrava, in conditiile in care Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO, iar proprietarii care au castigat mai demult au pierdut in aceleasi instante, care au raspuns semnalelor politice lansate de Ion Iliescu.

Respectarea drepturilor de proprietate intelectuala a evoluat, mai ales dupa aderarea la UE, crede Eugen Vasiliu, director general adjunct al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA): "Problema nu este legislatia, ci aplicarea ei, pentru ca in momentul de fata accentul pirateriei s-a schimbat".
Daca acum cativa ani puteai cumpara copii-pirat de la orice colt de strada, acum totul se petrece in intimitatea internetului. Noua directie in protejarea drepturilor de proprietate intelectuala este ca realizatorii sa isi puna toate productiile pe internet, gratuit, dar sa oblige utilizatorii sa primeasca reclame. Cat despre locul mediocru pe care il ocupa Romania, Eugen Vasiliu observa ca "suntem la egalitate cu tari cu putere de cumparare similara. Cine cumpara originale? Cine are bani".

» Top
Tara unde drepturile de proprietate sunt respectate cel mai vajnic este Finlanda, urmata de Norvegia, Danemarca, Olanda si Germania. SUA ocupa locul 17 in acest clasament. In Europa Centrala si de Est, Romania se situeaza mai bine ca Bulgaria, Croatia, Serbia sau Rusia, dar mai prost ca Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si tarile baltice.

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...

Trendyol integrează primul brand românesc pe platformă

Produsele Gerovital sunt disponibile pentru a cumpăra în România Trendyol, cea mai mare platformă turcă de comerț electronic, deținută de gigantul chinez Alibaba, aduce pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă