5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania, purtatorul de cuvant al Serbiei

Romania, purtatorul de cuvant al Serbiei

Declaratiile presedintelui american George Bush referitoare la o viitoare "colaborare mai stransa a Serbiei cu NATO" vin in intampinarea celor facute de Traian Basescu, un militant al "reintoarcerii" Belgradului in Europa. Pe axa Washington-Bucuresti, rolul presedintelui roman pare deja stabilit: mediator intre Serbia si NATO.

Presedintele Basescu a scos din nou la iveala, inaintea reuniunii la nivel inalt a NATO, afinitatile sale fata de Serbia atunci cand a explicat ca "la acest summit noi trebuie sa oferim Belgradului o perspectiva clara privind reintoarcerea la locul pe care il merita, in sanul comunitatii europene si euroatlantice". Declaratia lui Traian Basescu a fost acompaniata si de George Bush, semn ca pe axa Bucuresti-Washington aceste lucruri au fost deja discutate.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre  necesitatea unui semnal clar din partea Aliantei Nord-Atlantice pentru Serbia. Pozitia Romaniei in legatura cu Serbia si-a gasit sustinerea in discursul presedintelui american George W. Bush, acesta sustinand ca la summit "vom arata foarte clar ca usa unei cooperari mai stranse cu NATO este deschisa Serbiei".

Problema aderarii Serbiei la NATO nu este un punct pe agenda acestui summit, nu doar fiindca nu exista vointa politica in acest sens la Belgrad, dat fiind faptul ca sarbii mentin inca vie amintirea bombardamentelor Aliantei Nord-Atlantice din 1999, dar si fiindca Serbia nu a parcurs inca treptele necesare pentru a fi luata in discutie. Mentionarea ei este insa un semnal ca NATO este dispusa la o cooperare mai stransa cu Balcanii de Vest. Pe plan regional, pentru Romania insa, ar putea insemna recunoasterea statutului de mediator intre UE si NATO, pe de o parte, si Serbia, pe de alta parte. In opinia fostului ministru de Externe Adrian Severin, "atitudinea foarte prietenoasa fata de Serbia este un factor util, pentru ca o persoana de contact in situatii de criza, cum este cea pe care o traversam acum, este foarte greu de gasit". Analistul politic Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic, ne-a explicat ca "presedintele Basescu si-a asumat rolul de purtator de cuvant al Serbiei in relatiile cu Occidentul, iar discursul sau nu face decat sa intre in logica rolului". Armand Gosu ne-a mai precizat ca intarirea cooperarii intre Serbia si NATO, chiar daca nu s-ar ajunge la integrarea acestei tari in structurile Aliantei Nord-Atlantice, "ne poate oferi stabilitatea securizarii in zona, pentru ca, in timp ce Albania, Macedonia si Muntenegru sunt in drum spre NATO, Belgradul este singurul care a ramas in afara". Pe de alta parte, Adrian Severin pune afirmatiile presedintelui Basescu in legatura cu Serbia pe seama dorintei de a mai creste in sondaje, "ceea ce este foarte extrem de periculos, pentru ca politica externa trebuie sa se bazeze pe cea interna, si nu invers".
In schimb, Armand Gosu socoteste ca, prin participarea la misiunea KFOR a NATO din Kosovo, Romania "s-ar putea face utila si in acelasi timp s-ar individualiza pentru a se face remarcata". Dar atat timp cat Bucurestiul nu recunoaste independenta provinciei, nu ar face, in viziunea lui Adrian Severin, "decat ca Romania sa ajunga sa-i nemultumeasca pe toti". De aceea, fostul ministru de Externe este de parere ca, "la prima vedere, avantajele care decurg din postura de mediator sunt in cea mai mare parte neutralizate".

Viziune
Serbia si Occidentul

Pentru apropierea Serbiei de structurile euroatlantice, Adrian Severin crede ca ar trebui sa existe un parcurs special pentru aceasta tara. Astfel, pentru integrarea in UE si NATO, Belgradul ar trebui "sa devina performant prin integrare, nu inainte de aderare, cum a fost cazul Romaniei, de exemplu". La randul sau, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a lasat sa se inteleaga ca mesajul transmis Belgradului va fi acela ca are un loc in procesul de integrare euroatlantica daca va intoarce spatele nationalismului si se va alatura pe deplin variantei de cooperare din cadrul Aliantei. Klich: "Pentru moment, nu vad nici o vointa politica sau financiara suficienta din partea anumitor tari ale NATO pentru amplasarea unui scut continental sub egida NATO, care ar fi complementar scutului american".
Chiar si reprezentanti ai SUA sustin ideea unui scut NATO. Ellen Tauscher, membra in Camera Reprezentantilor din SUA, a intarit nevoia Aliantei pentru un astfel de scut si observa in legatura cu scutul american din Europa: "Modul in care Bush si-a exprimat propunerea anul trecut a fost unul gresit".

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă