14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, prinsa intre UE si Rusia din cauza Moldovei

Romania, prinsa intre UE si Rusia din cauza Moldovei

Romania a fost prinsa la mijloc intre UE si Rusia din cauza deciziei de facilitare a redobandirii cetateniei romane pentru locuitorii Republicii Moldova. Armand Gosu considera ca Romania singura s-a pus in aceasta situatie.  

Presedintia ceha a UE s-a aratat ingrijorata si preocupata fata de simplificarea acordarii cetateniei romane, care ar putea spori cu cel putin un milion numarul europenilor, iar conform unor oficiali ai UE, scenariul potrivit caruia Romania ar putea primi un sfert din populatia Republicii Moldova a fost catalogat drept "infricosator" in ceea ce priveste stabilitatea regionala. In acest context, este pus sub semnul intrebarii si Parteneriatul Estic, ce urmeaza sa fie lansat saptamana viitoare si in care ar trebui sa fie incluse Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina si Belarus. La nivelul UE, pozitiile sunt impartite: Olanda este de parere ca ar trebui luate masuri mai dure impotriva Moldovei, in timp ce pozitia Romaniei este sustinuta de Polonia si Germania, care cred ca statul de dincolo de Prut nu ar trebui sa fie izolat, ci ajutat de UE, mai ales in conditiile in care economia moldoveana este aproape de colaps.

Pe de alta parte, Rusia se opune includerii Republicii Moldova in Parteneriatul Estic pe care il vede ca pe o intindere a sferei de influenta a UE spre Est, iar presa rusa acuza Romania ca se foloseste de acest subiect pentru a "santaja evident" Chisinaul. Astfel, considera presa rusa, Republica Moldova este obligata sa anuleze deciziile pe care le-a luat impotriva Romaniei, de pilda introducerea de vize pentru cetatenii romani. Vladimir Jahirin, directorul adjunct al Institutului Tarilor din Comunitatea Statelor Independente, a lasat sa se inteleaga, potrivit cotidianului rus Strana, ca neincluderea Moldovei in Parteneriatul Estic nu ar reprezenta o pierdere financiara foarte mare. Jahirin sustine ca fondurile europene ar avea doar "un caracter strict simbolic", fiindca nu depasesc 600 milioane euro, acordate in decurs de patru ani pentru toate cele sase state participante.

Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, crede ca "Romania s-a bagat singura in colt" in momentul in care a decis sa faciliteze acordarea de vize pentru cetatenii moldoveni, deoarece "stia care este pozitia UE in aceasta chestiune, si anume ca nu sunt agreate cetateniile la kilogram". Gosu argumenteaza ca Bucurestiul "nu a facut o miscare inteligenta" si de aceea ar putea avea probleme cu partenerii europeni. Analistul sustine ca Rusia poate profita de aceasta situatie pentru ca, cel mai probabil, moldovenii care vor obtine cetatenia romana vor pleca din tara, acolo  ramanand "doar colonistii sovietici" pe care Moscova i-ar putea controla mai usor.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, aflat la reuniunea sefilor diplomatiilor europene, a incercat sa linisteasca UE spunand ca "in mod eronat s-au preluat o serie de informatii in legatura cu numarul de aplicanti" si ca Romania nu va acorda cetatenia in masa. Pe de alta parte, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, continua sa atace Romania,  sustinand ca Bucurestiul da dovada de "lipsa de sinceritate" pentru ca nu a dorit sa semneze Tratatul de baza si pe cel de frontiera cu Republica Moldova.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de Radio Europa Libera, Vladimir Voronin, i-ar fi spus reprezentantului UE la Chisinau ca Republica Moldova "are acum prieteni in alta parte", sugerand ca s-ar putea apropia de Rusia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă