1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania nu trebuie sa provoace Republica Moldova

Romania nu trebuie sa provoace Republica Moldova

Cu trei zile inaintea alegerilor pentru Parlamentul roman, Chisinaul avertizeaza Bucurestiul ca "declaratiile provocatoare" ar putea afecta relatiile dintre cele doua tari. In acest timp, bilantul ministrului de Externe roman arata ca problemele nerezolvate ale diplomatiei autohtone tin, pe de o parte, de relatiile economice pe care le dezvolta ambasadele si, pe de alta, de restructurarea mMinisterului Afacerilor Externe.

Ieri, cu o zi inainte de vizita ministrului de Externe, Lazar Comanescu, la Chisinau, autoritatile moldovene au transmis Romaniei o nota verbala prin care avertizeaza Bucurestiul ca "dispun de informatii privind posibile incercari de provocari ce ar putea avea loc in urmatoarele zile". Aceste provocari ar avea drept pretext "declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova". De aceea, Ministerul de Externe moldovean recomanda "prudenta si vigilenta sporita" in ceea ce priveste declaratiile publice ale "oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatilor romane din Republica Moldova". Purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, a replicat ca autoritatile de la Bucuresti au luat act de mesajul omologilor moldoveni si a reamintit ca, in contextul alegerilor, Bucurestiul considera ca partidele din Romania isi desfasoara campania electorala in Moldova respectand legea.

 

Cu toate acestea, actiunile electorale pe teritoriul Moldovei par a se desfasura cu dificultate. Ieri, trei colaboratori ai PSD care lipeau afise cu candidatul social-democratilor in acest colegiu, Tudor Pantaru, au fost arestati si trimisi in judecata pentru fapte penale. Doi dintre acestia au cetatenie romana, potrivit liderului PSD, Mircea Geoana, care a si cerut MAE si ambasadei romane de la Chisinau sa intervina pentru solutionarea cazului celor trei. Autoritatile de la Chisinau s-au aratat in mai multe randuri "nedumerite" deoarece candidatii romani pentru Colegiul Republica Moldova au desfasurat campania "fara o coordonare prealabila cu autoritatile centrale moldovenesti in acest sens".

In acest timp, la Bucuresti ministrul Afacerilor Externe a prezentat bilantul politicii externe a Romaniei in perioada 2005-2008, iar Moldova pare sa fie in fruntea listei cu reusite. De aceea ministrul Comanescu merge astazi la Chisinau si pentru a discuta deschiderea celor doua consulate: Cahul si Balti.
In opinia lui Lazar Comanescu, doua probleme au ramas nerezolvate de diplomatia romaneasca: crearea unei dimensiuni economice a diplomatiei si consolidarea capacitatii institutionale a ministerului Afacerilor Externe.
Lazar Comanescu a declarat ca diplomatia economica ar trebui sa constituie o prioritate pentru viitorul ministru de Externe, Romania avand aceasta capacitate pentru ca este membra NATO si UE. Pe de alta parte, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, considera ca, pana in prezent, Romania nu a dovedit ca "are o pozitie proprie pe teme economice" deoarece "actiunile autoritatilor de la Bucuresti pe plan extern inseamna numai alinierea la pozitiile altora".

 

Dupa parerea analistului economic, "prioritatea economica ar trebui sa fie ceea ce este la indemana Romaniei", cum ar fi Rusia sau tarile din fostul spatiu sovietic. Relatiile diplomatice reci ale Bucurestiului cu Kremlinul sunt dublate si de legaturi economice slabe, Romania avand cel mai mare deficit economic cu Rusia, soldul balantei comerciale mentinandu-se constant negativ. Romania a trimis in Rusia, potrivit site-ului ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, trei consilieri economici, in timp ce in Statele Unite sunt sase.

In opinia lui Liviu Voinea, consilierii economici "ar trebui sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice dintre statul roman si tara unde isi desfasoara misiunea".
A doua problema nerezolvata mentionata de ministrul de Externe a fost necesitatea acordarii unei atentii "deosebite reformei administrative a diplomatiei romanesti". Lazar Comanescu a criticat felul in care unii diplomati au reusit sa obtina unele misiuni in strainatate, sustinand ca in primul rand este nevoie de persoane bine pregatite.

Cele mai citite

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă