13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania nu mai poate exporta caviar

Romania nu mai poate exporta caviar

In primavara anului 2004, tarile riverane Dunarii au convenit o serie de masuri privind monitorizarea mai buna a migratiei sturionilor in Dunare. Intre aceste masuri convenite amintim realizarea a patru statii de monitorizare de-a lungul fluviului. Din pacate, nici una din cele patru statii care ar fi trebuit sa vegheze miscarea sturionilor pe Dunare nu a fost realizata pana acum, doar statia care ar fi trebuit sa se construiasca la Isaccea se afla in curs de proiectare. La statia de reproducere artificiala a sturionilor de la Isaccea s-au produs, in anul 2004, sute de mii de pui de morun, dar acesti pui nu au fost introdusi in bazinele acvatice amenajate din Delta pentru a fi crescuti in captivitate, cum se angajase Romania la finele anului 2003, ci au fost exportati in alte tari europene.

Cat caviar exporta Romania?

Conform datelor oficiale furnizate de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, in anul 2004, Romania a avut o cota de export de carne de sturion 44 de tone si de 4,4 tone de icre negre. Anul trecut tara noastra a detinut o cota CITES de export de 40 de tone de carne de sturion si de aproape 4 tone de caviar, dar specialistii institutului citat spun ca doar cel mult 70 la suta din aceste cantitati au fost livrate beneficiarilor din SUA si din tarile din vestul Europei. Nerealizarea acestor exporturi a fost generata pe de o parte de imputinarea capturilor, dar si de interzicerea, in ultimele doua luni ale anului trecut, a accesului pe piata din SUA a caviarului care provenea din bazinul Marii Negre si al Dunarii. Pentru acest an, autoritatile din Ministerul Mediului, care sunt responsabile de monitorizarea exporturilor de produse periclitate, au propus CITES sa acorde Romaniei o cota de export de carne de sturion de 20 de tone si de 2 tone de caviar.

Pierderi de milioane
de euro

Cum masurile invocate de CITES care ar fi trebuit sa fie realizate de exportatorii de caviar pentru a fi reluate aceste exporturi nu pot fi materializate imediat, chiar daca autoritatile din tara noastra ar avea vointa sa le aplice, se preconizeaza ca, cel putin in acest an, Romania nu va mai exporta caviar.
Conform calculelor facute de specialisti, in ultimii doi ani, agentii economici din Romania care au exportat caviar au incasat din aceasta activitate aproximativ 4 milioane de euro, iar la bugetul de stat din aceste exporturi, inregistrate legal, s-a incasat aproximativ un milion de euro. Cele mai mari cantitati de caviar au fost exportate din zonele Sf. Gheorghe si Grindu, de unde au plecat la export aproximativ 60 la suta din icrele negre romanesti. Restul caviarului exportat de tara noastra a provenit din zonele Sulina, Chilia, Isaccea, dar si din zonele Cernavoda si Calarasi.
Pierderi foarte mari vor inregistra nu doar exportatorii de caviar, ci si pescarii specializati in capturarea sturionilor. Un pescar incasa pana acum pentru fiecare kilogram de caviar extras din pantecele sturionilor sume cuprinse intre 10 si 12 milioane de lei vechi. Conform reglementarilor CITES, caviarul poate fi comercializat pe piata interna a fiecarei tari, doar exportul va fi interzis.

Populatiile de sturioni, decimate
Cei mai importanti exportatori de caviar sunt Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan si Iran, riverane Marii Caspice, precum si Bulgaria si Romania, riverane, impreuna cu Rusia, Marii Negre. China este si ea exportator de caviar, dar sturionii din Caspica produc icrele negre de cea mai buna calitate din lume. Tarilor riverane acestei mari le revin 80% din comertul mondial cu aceasta delicatesa culinara, Iranul ramanand cel mai mare producator mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă