21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, intre mediocritate si primul pas in Europa

Romania, intre mediocritate si primul pas in Europa

Mihai Petre, secretar executiv al Biroului Permanent Judetean Constanta al Partidului Democrat, are propria viziune asupra evenimentelor din politica romaneasca. Comportamentul liderului conservatorilor, Dan Voiculescu, este, in continuare, un subiect fierbinte. Invitatia de a ne alatura tarilor membre UE reprezinta pentru clasa politica o mare responsabilitate in ceea ce priveste continuarea reformelor si eliminarea steguletelor rosii si galbene.


– Partidul Conservator si liderul Dan Voiculescu continua sa creeze probleme in coalitie. Ce poate avea la baza un astfel de comportament?
– Cred ca frustrarile unei persoane, chiar daca este vorba despre un presedinte de partid, nu trebuie sa se rasfranga asupra unei decizii ce priveste intreaga formatiune politica si, mai mult decat atat, interesul national. Problema lui Dan Voiculescu, cea legata de colaborarea cu fosta Securitate, nu este atat de importanta in dinamica vietii politice nationale, dar partidul are miza in ecuatia interesului national. Dan Voiculescu nu este important sau cel putin nu ar trebui sa fie important nici in calitate de participant la actul de guvernare, nici ca potential opozant. Personal, cred ca politica romaneasca ar fi cu mult mai curata si mai morala fara Ion Iliescu si Dan Voiculescu, ultimii dinozauri comunisti, ultimii purtatori ai virusului rosu.

– Este Voiculescu o victima intr-un razboi politic?
– Dan Voiculescu este o victima a propriilor sale orgolii politice si nu numai. Nu a invatat nimic din experienta lui Ion Iliescu, caruia i s-a demonstrat ca vine o vreme cand este bine sa te duci acasa, sa pui in picioare papuci vatuiti si sa te asezi linistit in fotoliu, la televizor. Liderul conservator, care oricum nu are nici un fel de legatura cu traditia marilor conservatori Barbu Catargiu, Lascar Catargiu sau P.P. Carp, nu vrea sa scape din maini jucaria care, probabil, il ajuta acum in protejarea unor interese. Dan Voiculescu este victima faptului ca nu intelege ca rolul si rostul sau pe scena politica romaneasca este expirat.
– Ce efect va avea o eventuala „cosmetizare” a PC?
– O astfel de actiune este departe de a crea reactia favorabila pe care o asteapta conducerea de la Bucuresti. Cetatenii cu drept de vot, cei care au dus PC, chiar si la remorca PSD, in Parlament nu mai pot fi pacaliti. Mesajul politic s-a degradat… Nu prea vad ce s-ar mai putea face pentru binele acestei formatiuni. Nici macar revenirea la denumirea de „umanist” nu mai are cum sa inchida ochii electoratului. Este clar ca ar fi nevoie ca Voiculescu sa faca pasul inapoi, sa ramana un presedinte ancorat in partid, dar din postura onorifica. Dupa cum a actionat pana acum, este clar ca Voiculescu isi linge degetele dupa ce si le-a cufundat in borcanul cu miere din care nu vrea sa imparta si cu altii.

– La un moment dat, presedintele Traian Basescu a vorbit despre „Romania mediocra”. S-a schimbat ceva de cand presedintele a emis aprecierea? Intre timp am primit si confirmarea ca vom intra in Europa la 1 ianuarie 2007. Este aceasta consecinta unui anumit tip de mesaj?
– Este un mesaj cat se poate de realist. Ne arata ca avem un presedinte conectat la realitatile cotidiene, si nu un presedinte inchis intr-un palat de clestar cu o imagine a strazii confectionata de consilieri. Este evident ca mai avem extrem de multe de facut, ca romanii inca asteapta de la noi schimbarea in bine a vietii lor si ca avem obligatia de a ne respecta promisiunile din campania electorala. In mod normal, nu este nevoie de un mesaj prezidential pentru a observa aceste lucruri, intrucat ele se vad cu ochiul liber. Depinde insa de constiinta fiecarui politician din arcul de guvernare, dar mai ales din Alianta D.A., de a intelege cat mai repede ca doar respectarea angajamentelor din campanie reprezinta garantia unui alt mandat la putere.
La fel de evident se vede si ca multi au uitat ce au promis, iar din aceasta perspectiva, mesajele presedintelui sunt mai mult decat binevenite pentru a improspata memoria celor care se dedulcesc la ispitele puterii. Confirmarea invitatiei de a ne alatura tarilor europene este o realizare care obliga si mai mult. S-au facut eforturi pentru eliminarea steguletelor colorate, dar asta nu inseamna ca putem sa ne relaxam. Europenii sunt cu ochii pe noi, iar slabirea ritmului reformelor va starni reactii. Sunt convins ca Traian Basescu va veghea atent ca acest lucru sa nu se intample. Este un examen dur pe care trebuie sa-l trecem pentru a ne obtine licenta, iar nota pe care o vom primi conteaza…

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă