19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, în vârful bulei oţelului

România, în vârful bulei oţelului

După o revenire spectaculoasă a vânzărilor în prima parte a anului, industria siderurgică se teme de un nou declin.

După ce şi-a revenit spectaculos încă de la sfâr­şitul anului trecut şi s-a plasat pe primele locuri în topul exportatorilor din România (alături de Automobile Dacia, Nokia, Rompetrol şi OMV Petrom), ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) a anunţat că, cel puţin pentru lunile noiembrie şi decembrie, este nevoită „să-şi ajusteze producţia”. Cauza o constituie în special scăderea comenzilor din Turcia. Drept urmare, producătorul siderurgic din Galaţi a închis temporar un furnal şi unii dintre lucrători au fost trimişi în şomaj tehnic şi concedii de odihnă.

„ArcelorMittal va continua să îşi ajusteze producţia în Europa, în conformitate cu cererea scăzută care se constată în regiune în trimestrul al patrulea al acestui an. În luna decembrie vor fi oprite temporar două furnale, respectiv Furnalul nr. 2 de la Fos (Franţa) şi Furnalul nr. 1 de la Eisenhüttenstadt (Germania). Acestea se adaugă recentei opriri temporare a Furnalului nr. 3 de la Galaţi, România”, se menţionează într-un comunicat al companiei. Pentru luna octombrie, Aso­ciaţia Mondială a Oţelului anunţase o creştere a producţiei de oţel brut a României cu 19% (comparativ cu octombrie 2009), în timp ce avansul la nivel mondial în industria de profil fusese de 2,4%. Mai mult, potrivit ace­leiaşi instituţii internaţionale, în primele zece luni ale anului producţia de oţel a avansat cu peste 48%, recuperând o parte din pierderile pro­ducţiei din 2009.

Preţul oţelului, în stagnare

Reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Oţel (UNIROMSIDER) estimează pentru perioada imediat următoare o scădere a comenzilor şi, implicit, a pro­duc­ţiei de oţel în România. „Pentru perioada noiembrie-decembrie întrevedem o scădere a comenzilor şi deci a pro­ducţiei de oţel. Nu vor mai fi creşteri ca în trimestrele II şi III. În ultima perioadă a anului vor fi mai puţine comenzi, vom avea un trimestru mai slab”, ne-a declarat Mircea Budur, director executiv UNIROMSIDER. Cât priveşte preţul oţelului pe piaţa externă, se prognozează o stagnare, chiar o uşoară scădere pentru perioada următoare.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, consideră că recenta creştere a producţiei de oţel brut nu indică neapărat o redresare a industriei. „Producţia de oţel creşte când şi economia este pe creştere, însă lucrurile trebuie analizate global.  A crescut producţia internă de oţel în România în primele zece luni, dar dacă nu există comenzi şi pentru produse prelucrate e o problemă. ArcelorMittal produce la noi tablă groasă pentru şantiere navale şi tablă laminată la cald. Dacă nu au comenzi şi pentru aceste produse, trebuie să-şi reducă producţia”, a afirmat Cristian Pârvan. România producea în 1989 14 milioane tone de oţel, plasându-se astfel în primele 15 ţări la nivel mondial. Anul trecut, pro­ducţia de oţel a ajuns la 2,7 milioane de tone, în cădere cu 47% comparativ cu cele cinci milioane de tone produse în 2008.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă