7.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania in Irak: 5 ani, 5.200 de soldati, doi morti

Romania in Irak: 5 ani, 5.200 de soldati, doi morti

Razboiul din Irak, declansat in 2003, a scurs din vistieria SUA peste 400 de miliarde de dolari si a ingropat aproape 4.000 de soldati americani. Pentru Romania, nota de plata este mult mai mica: 5.200 de militari romani au fost rulati in Irak, de la inceputul razboiului, 494 se afla in prezent acolo, doi au murit (sublocotenentii Ioan Grosaru si Bogdan Hancu), iar costurile sunt estimate, in lipsa unei cifre oficiale, la sute de milioane de euro de la bugetul de stat. In acesti ani, pozitia Romaniei a ramas neschimbata fata de teatrul de operatii din Irak, chiar daca unele tari europene au inceput sa se retraga, iar un ministru liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a incercat o propunere de retragere fara a consulta alte partide politice.
Analistul militar Cornel Codita crede ca, in balanta castigurilor romanesti de pe urma prezentei in Irak, politica internationala este cea mai importanta: "O parte din aceste asteptari de castig au fost deja acoperite, chiar daca sunt gesturi nespectaculoase pentru opinia publica. Dar stiti zicala: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista. Trebuie sa faci si tu ceva sa fructifici aceasta oportunitate, iar aceasta este marea noastra slabiciune". Codita enumera printre castigurile Romaniei sprijinul american in politica fata de tari ca Moldova sau Ucraina, pozitia "speciala" pe care o avem in NATO si chiar integrarea in UE. In schimb, am pierdut pe mana noastra trenul in privinta vizelor si a oportunitatilor de afaceri in reconstructia Irakului, de care majoritatea celorlalti aliati ai americanilor au profitat.

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictului, Iulian Chifu, considera ca "prezenta noastra in Irak reprezinta cel mai mare atu in cadrul politicii externe romanesti. E de discutat masura in care acesta este si eficace folosit". Chifu vede si el cum balanta castig-pierderi poate fi inclinata intr-o parte sau alta doar de Romania, pentru ca SUA ne-au oferit ocazii: "Problema e tot in curtea noastra. Poate ca linia de politica externa si valorificarea diplomatica nu functioneaza atat de eficient pe cat actiunea noastra in Irak". Chifu da exemplu organizarea Summitului NATO la Bucuresti, care este o oportunitate imensa pentru politica externa a Romaniei. In schimb, nu isi explica "ce sens are sa renunti la posibilitatea de a circula liber in SUA. Inseamna ca ne-am gestionat prost valorificarea acestei misiuni".
Pentru Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, prezenta in Irak poate aduce numai castiguri pentru Romania: relatia strategica cu SUA, profesionalizarea militarilor romani, prestigiu. "Contam in lume prin ceva, pentru ca deocamdata pe alte domenii nu am reusit. Intr-o tara in care s-au devalizat banci de miliarde, cheltuie-lile pentru Irak nu ma intereseaza", spune Fota. Faptul ca ii ajutam pe americani unde ii doare mai tare a dat roade deja, crede expertul militar: "In 1998, in SUA eram priviti ca un stat falimentar. Am intrat in NATO, iar bugetul de cheltuieli al Guvernului s-a dublat de atunci. Nu mai vorbesc de investitii, garantii de securitate si crestere economica. Am obtinut lucruri importante cu costuri relativ mici".

In ciuda asteptarilor unor politicieni si a publicului larg, castigurile de pe urma sustinerii SUA in Irak nu au fost atat de vizibile. De altfel, Casa Alba nu a facut gesturi spectaculoase nici pentru tari ca Anglia sau Polonia. "Premisa a fost: n-am obligat pe nimeni. Nu e o relatie mecanica, de genul nu mai importam portocale din Spania pentru ca si-au retras trupele", explica analistul Cornel Codita. Totusi, "un gest dramatic" din partea Romaniei, de a-si retrage trupele din Irak, ar avea costuri mult mai mari, crede Codita. Iulian Chifu observa ca unii europeni, precum Anglia sau Spania, au anuntat calendare ale retragerii trupelor, "din rationamente de politica interna, electorale. Aceste schimbari le facem si noi, prin transformarea fortelor operative in alte tipuri de trupe sau prin relocare. E bine asa, fara tam-tam, pentru ca semnalele radicale, de genul «Gata, ne retragem», nu ar fi bine primite. Sper ca, in an electoral, Romania sa nu migreze politica externa in strada", socoteste Chifu.

Costuri
America pierde
Soldatii romani care participa in misiunile coalitiei internationale din Irak (operatiunile "Iraqi Freedom" si "NATO Training Mission") sunt folositi in misiuni de spionaj si recunoastere, interogatorii, paza bazelor, in spitale si tratamente medicale de urgenta sau pentru antrenamentul si instruirea trupelor armatei irakiene. De cealalta parte, americanii duc greul. In cinci ani, SUA au pierdut 3.700 de oameni in Irak si au cheltuit 406 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului 2007. Practic, americanii cheltuiesc 12,5 miliarde de dolari pe luna cu razboiul din Irak, care va deveni in curand cel mai scump din istoria SUA. Congresul american estimeaza ca pretul razboaielor din Irak si Afganistan se va ridica la 2.400 de miliarde de dolari, iar 70% din bani se vor scurge in Irak. In comparatie, razboiul din Golf a costat 88 de miliarde, cel din Vietnam – 518 miliarde, iar cel din Coreea – 456 de miliarde de dolari la valoarea actuala.

Cele mai citite

Bitcoin a trecut pragul de 106.000 dolari

Luni, 17 decembrie 2024, cotația Bitcoin a depășit pragul de 106.000 de dolari, atingând un nivel record de 106.533 dolari, după ce președintele ales...

Cod portocaliu de viscol în 17 județe, cu rafale de până la 120 km/h

Vor fi precipitaţii mixte care vor favoriza depuneri de polei, iar la altitudini de peste 1.600 de metri vor predomina ninsorile ANM transmite că, în...
00:00:40

VIDEO. Vladimir Putin susține că Rusia a capturat 189 de localități ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele sale dețin avantajul de-a lungul întregii linii de front din Ucraina și avansează, scrie AFP. Cum a...
Ultima oră
Pe aceeași temă