1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania, fara mari pretentii

Romania, fara mari pretentii

» Campionatele Europene de gimnastica, ce se vor desfasura doar individual, vor incepe maine la Milano. La competitie s-au inscris 237 de sportivi din 36 de tari, din care 150 vor concura in intrecerile masculine si 87 in cele feminine. Romania va fi reprezentata de patru gimnaste si sase gimnasti, iar obiectivul este unul modest, de una-doua medalii.

Ce de la Milano reprezinta prima competitie majora din noul ciclu olimpic, prilej de verificare a noilor loturi ale Romaniei in contextul noului cod de punctaj introdus de Federatia Internationala. Romania va fi reprezentata de patru gimnaste, Sandra Izbasa, Anamaria Tamirjan, Gabriela Dragoi si Diana Chelaru – ultima in calitate de debutanta ca senioara la o competitie majora – si sase gimnasti, Flavius Koczi, Daniel Popescu, Marius Berbecar, Alin Jivan, Cosmin Popescu si Robert Stanescu. Marele absent din formatia noastra masculina este Razvan selariu, care s-a accidentat la o mana si a ratat prezenta la Europene. De remarcat, pentru Nicusor Pascu, tehnicianul care la finele anului trecut l-a inlocuit pe Dan Grecu la carma lotului nostru national masculin de gimnastica, CE de la Milano vor fi primele intreceri de anvergura la care va participa in calitate de antrenor coordonator al lotului Romaniei.

Potrivit regulamentului forului international de specialitate, in  concursul de la Milano  este posibil  ca la intrecerea feminina cele patru fete din echipa noastra sa fie inscrise la toate aparatele. Antrenorii vor decide insa la fata locului, dupa antrenamentele oficiale pe podium (care vor avea loc astazi la fete si maine la baieti), in functie de forma in care se afla fiecare gimnasta, concurentele pe aparate si la individual compus. La masculin, tehnicienii s-au decis doar in ceea ce-i priveste pe Flavius Koczi si Marius Berbecar, care vor evolua la toate aparatele, ceilalti patru urmand a concura la cate doua, care vor fi stabilite, tot asa, pe ultima suta de metri.

Obiectiv modest, una-doua medalii
Obiectivul delegatiei noastre la aceasta editie a CE este extrem de modest, una-doua medalii, dar Mircea Apolzan, secretarul general al forului roman de specialitate, a explicat de ce. "Avand in vedere cum a demarat pregatirea in acest an, din punct de vedere financiar, lipsa bugetului de la MTS, ne-am descurcat si noi cum am putut si, ca atare, obiectivele sunt mai modeste. A trecut un trimestru si nu s-a primit nici un ban de la bugetul de stat, un fapt fara precedent in istoria federatiei. Am primit un sprijin din partea COSR, dar pentru o luna de zile la lotul feminin si cel masculin. Am ratat un concurs in Germania fiindca n-am stiut daca avem bani sa platim participarea acolo.

 

Dupa celelalte cicluri olimpice, in maximum doua-trei luni dupa terminarea JO se dadea drumul la pregatirea noului ciclu olimpic, cu crearea lotului olimpic, un alt statut si asigurarea primelor olimpice pentru sportivi si antrenori, un stimulent pentru acestia din urma", a adaugat Apolzan.
Conform programului oficial, maine vor avea loc calificarile la feminin pentru finalele de la individual-compus si pe aparate, iar poimaine – cele masculine. Sambata sunt programate finalele de la individual-compus atat la feminin, cat si la masculin, iar duminica – finalele pe aparate (feminin si masculin).

" «Acest concurs reprezinta prima verificare a noilor loturi cu care am inceput noul ciclu olimpic. Dupa JO de la Beijing, in principiu la fiecare lot se schimba anumiti gimnasti. Nu au fost schimbari fundamentale, dar incercam sa promovam gimnasti mai putin experimentati, si nu pe cei cu experienta si cu concursuri in spate. In afara de asta, este primul concurs la care se aplica noile coduri de punctaj ale Federatiei Internationale, adoptate la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an. Va fi o verificare interesanta pentru tehnicieni si oficiali», a declarat Mircea Apolzan, secretar general al FRG.

Cele mai citite

AnimaWings lansează ruta Cluj-Napoca – București: 8 zboruri săptămânale cu tarife de la 41 euro

AnimaWings, compania deținută de frații Cristian și Marius Pandel, fondatorii Christian Tour, introduce o nouă rută aeriană regulată între Cluj-Napoca și București, începând cu...

Declinul producției industriale în 2024: scăderi în toate sectoarele

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere de 1,8% a producției industriale în perioada ianuarie-noiembrie 2024, ca serie brută. Toate cele...

Ucraina a trecut la întreruperi de urgență a energiei electrice în șase regiuni, în urma unui atac masiv cu rachete

Forțele aeriene ucrainene au emis avertismente legate de mai multe grupuri de rachete lansate de Rusia, însoțite de o alertă de raid aerian Operatorul rețelei...
Ultima oră
Pe aceeași temă