Scandalul inchisorilor CIA revine in atentia presei si oficialilor europeni, capete de afis fiind iarasi Romania si Polonia, acuzate intr-un raport al Consiliului Europei (CoE) ca ar fi permis infiintarea unor centre secrete de detentie pe teritoriul lor. Raportul, care intervine intr-un moment critic pentru tara noastra, angajata in cursa contra cronometru a aderarii la UE, a fost dezmintit de autoritatile de la Bucuresti si Varsovia, dar si de alte tari incriminate.
Potrivit documentului redactat de parlamentarul elvetian Dick Marty si dat ieri publicitatii la Paris, ar exista dovezi concrete, provenite in special din registre de zbor, ca Romania si Polonia au permis functionarea de inchisori CIA pe teritoriul lor, in pofida dezmintirilor oficiale.
Ipoteze si indicii in loc de probe
Dovezile impotriva Romaniei se bazeaza pe un asa-numit „circuit de extradari extraordinare” implicand un avion Boeing 737 al CIA, cu numarul de inregistrare N313P, si care a inceput in Cipru pe 21 ianuarie 2004. Din Cipru, avionul a zburat in Maroc pentru a ridica un suspect de terorism, Benyam Mohammed, si a-l transporta in Afganistan. Aeronava a revenit apoi in Europa pentru a prelua un alt suspect, Khaled al-Masri, si a-l „transfera”, pe 24 ianuarie, tot in Afganistan. Marty sustine ca ulterior un alt suspect din Afganistan a fost dus la un centru secret de detentie din Romania.
El admite ca nu a gasit „dovezi formale” privind existenta unei inchisori CIA in Romania. Aceasta nu-l impiedica sa afirme raspicat: „Romania este deocamdata singurul stat membru al Consiliului Europei situat pe unul dintre circuitele de extradare pe care le-am identificat si care are toate caracteristicile unui punct de transfer sau de destinatie a detinutilor”. Marty vorbeste despre „indicii serioase si tot mai ferme”, despre „elemente coerente si convergente” care justifica o continuare a investigatiilor.
72 de minute la Timisoara
Raportorul CoE include Timisoara si Bucurestiul in categoria punctelor unde au avut loc transferuri de detinuti. Cele doua orase sunt plasate alaturi de Cairo, Islamabad, Rabat, Kabul, Guantanamo, Taskent, Alger, Bagdad si Szymany in categoria „locurilor vizitate adesea, unde zborurile au tendinta de a stationa numai pentru scurte perioade, in principal departe de rutele evidente Ð fie pentru ca sunt localizate in apropierea unei facilitati de detentie cunoscute, fie ca ar exista dovezi aparente care indica existenta unei facilitati de detentie in apropiere”. O formulare pe cat de alambicata, pe atat de ambigua, care ar putea include aproape orice oras de pe glob…
Cat priveste Timisoara, Marty se refera la avionul N313P care a aterizat acolo la ora 23,51, pe 25 ianuarie 2004, si a plecat dupa 72 de minute. „Putem afirma ca avionul nu transporta prizonieri catre un alt loc de detentie cand a parasit Timisoara”, afirma raportul, precizand ca destinatia finala a fost Palma de Mallorca. „Pe baza analizei capacitatii de zbor a avionului N313P si conform comportamentului tipic al avioanelor CIA, este foarte improbabil ca scopul aterizarii in Romania sa fi fost realimentarea”, conchide elvetianul. In opinia sa, „ipoteza cea mai probabila este ca scopul cursei a fost transportarea unuia sau mai multor detinuti de la Kabul in Romania”, afirma autorul raportului.
Datul cu presupusul
Raportul precizeaza ca un expert independent a studiat imagini cu bazele de la Cataloi, Fetesti si Mihail Kogalniceanu. Se insinueaza ca, desi fotografiile „nu constituie dovezi concludente”, anumite locatii, aerodromuri militare romanesti, ar fi potrivite (!) pentru detentie (!!). Dupa contactarea delegatiilor romana si poloneza, Marty afirma ca raspunsurile acestora au demonstrat „lipsa de transparenta si de dorinta sincera de a coopera”.
In raport a fost citata si declaratia unui tanar afgan, presupus „martor”, care a fost intervievat de postul TV german ARD. „Foarte speriat, acesta nu a dorit sa ofere dovezi directe, afirmand insa ca un gardian Ð caruia i s-a plans de conditiile de detentie Ð i-ar fi spus ca este norocos ca se afla in Romania.”
„Panza de paianjen”
Parlamentarul elvetian vorbeste despre un „complot al CIA” la care ar fi participat 14 state europene. Tot el compara „circuitele de extradare” cu „o panza de paianjen in jurul lumii”. Dintre statele implicate, Romania si Polonia sunt singurele in dreptul carora este pusa eticheta „Inchisori CIA”. Spania, Turcia, Germania si Ciprul sunt acuzate ca au oferit suport logistic si „facilitati” pentru operatiunile CIA, in timp ce Italia, Suedia, Bosnia si Macedonia Ð ca au permis sechestrarea unor cetateni pe teritoriul lor. Despre Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Grecia se afirma ca au acceptat escale ale avioanelor CIA (Londra mai este acuzata si ca a furnizat SUA informatii obtinute prin torturarea suspectilor).