8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania, codasa UE la infrastructura

Romania, codasa UE la infrastructura

Romania este una dintre cele mai inapoiate tari ale UE in ceea ce priveste infrastructura de alimentare cu apa si de canalizare.
Daca in judetul Sibiu civilizatia a patruns mai repede in zonele rurale, avand acces la canalizare peste 90% din locuitori, in judetul Ilfov, la o aruncatura de bat de Bucuresti, situatia este tragica: doar 43% dintre locuitori beneficiaza de canalizare.
Potrivit Planului Operational Sectorial (POS) de Mediu, Romania are nevoie de cele mai mari investitii in serviciile de apa si canal din UE.
In perioada 2007-2013, trebuie investite 4,8 miliarde de euro pentru alimentarea cu apa si 3,8 miliarde de euro pentru canalizare si epurarea apei. In total, respectarea standardelor europene de civilizatie de catre Romania costa 8,6 miliarde de euro. Investitiile necesare sunt mai mari decat in Polonia (8,3 miliarde de euro), Ungaria (5,8 miliarde de euro) sau Bulgaria (5,6 miliarde de euro).
In timp ce locuitorii oraselor romanesti sunt racordati in proportie de 90% la sistemele de alimentare cu apa potabila, locuitorii satelor au apa curenta doar in 33% dintre gospodarii. La nivel national, 65% din totalul populatiei beneficiaza de apa potabila distribuita prin sistem public. La sistemele de colectare si epurare a apelor uzate au acces doar jumatate din locuitorii tarii, WC-urile din fundul curtilor fiind o problema serioasa a Romaniei (remarcata si in studiile Bancii Mondiale asupra saraciei).
Potrivit POS Mediu, autoritatile doresc ca ponderea populatiei care beneficiaza de serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apelor uzate sa creasca cu 18% in urmatorii sase ani, de la 52%, cat este in prezent, la 70%, in 2013.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Romania va putea accesa, potrivit primei axe prioritare din POS Mediu, fonduri UE in valoare de 2,7 miliarde de euro, la care se adauga confinantarea nationala de circa 490 de milioane de euro.

Cele mai citite

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

Noul Guvern ar putea avea 16 Ministere. Cum va arăta Executivul (surse)

Structura noului Guvern, care este încă în faza de negociere, va include 7 Ministere pentru PSD, 4 Ministere pentru PNL, 3 Ministere pentru USR...

Elon Musk, prima persoană din lume cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari

Elon Musk a devenit prima persoană din lume a cărei avere netă a depășit 400 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Creșterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă