Delegatia FMI vine astazi la Bucuresti pentru a discuta cu un Guvern Boc lipsit de putere de decizie. Partea romana spera la o renegociere a acordului, pentru ca tintele stabilite pentru sfarsitul anului nu vor putea fi atinse. Specialistii se intreaba insa ce mai e de spus unui Fond care a dat dovada de maxima indulgenta de la bun inceput.
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) isi incep astazi vizita de doua saptamani in Romania, pentru a discuta cu autoritatile despre a doua evaluare a respectarii acordului de finantare, in urma caruia Romania are de incasat, pana in 2011, aproape 13 miliarde de euro. FMI vine la Bucuresti dupa insistentele presedintelui Traian Basescu, care considera ca este nevoie de o renegociere a acordului, pentru ca "Romania nu va putea indeplini toate obligatiile asumate pana la 31 decembrie". Ieri, premierul interimar Emil Boc l-a contrazis partial pe seful statului, dand insa vina pe Parlament pentru neindeplinirea obligatiilor fata de FMI: "Daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic. Daca nu isi face datoria, trebuie renegociat". Boc a sustinut ca legile privind salarizarea unitara, reforma pensiilor si responsabilitatea fiscala depind acum de vointa Parlamentului.
Totusi, legea salarizarii este contestata la Curtea Constitutionala, iar pe celelalte doua legi Guvernul Boc nu a apucat nici macar sa-si angajeze raspunderea, astfel ca acum depind de un Parlament care nu sustine Guvernul. In stadiul de guvern interimar, fara putere de decizie deplina, Executivul condus de Boc are sanse slabe sa bifeze cerintele FMI la termenele stabilite: legea responsabilitatii fiscale pana la 30 noiembrie, legea pensiilor si legea bugetului pe 2010 pana la 31 decembrie. Mentinerea deficitului bugetar sub 7,3% nu pare realizabila, acesta fiind prognozat de analisti si banci in jurul a 8-9% din PIB. De aplicarea legii salarizarii unitare, pe care Emil Boc o considera un obiectiv realizat, depinde indeplinirea unei alte tinte impuse de FMI: reducerea cheltuielilor cu salariile si cu pensiile, in perioada octombrie-decembrie, cu 15,5%. Masura propusa in acest sens si inclusa in legea salarizarii – zece zile de concediu fara plata – este puternic contestata de sindicate.
Analistul economic Liviu Voinea crede ca renegocierea este posibila, dar este la cheremul FMI. "Cine este de vina ca tintele nu au fost indeplinite? Acest acord nu este o joaca, nu este o tema pentru acasa. Nu ar fi prima renegociere si inca una ne impinge catre un nou imprumut", ne-a declarat Voinea. Analistul spune ca toate masurile si legile din acord au fost agreate sau chiar propuse de Romania: "FMI este interesat de finalitatea acestor masuri, de consecintele monetare, nu de masuri in sine. Daca scad cheltuielile bugetare fara aceste legi, foarte bine. Insa reforma structurala nu se poate face pe genunchi".
Analistul economic Ilie serbanescu crede si el ca Romania nu prea mai are un cuvant de spus: "Daca FMI vrea, se poate renegocia". serbanescu sustine insa ca, cel mai probabil, FMI va accepta, pentru ca "acesti bani nu sunt pentru Romania, ci pentru investitiile straine de aici. Au manifestat o indulgenta dizgratioasa pana acum: au acceptat un deficit bugetar inspaimantator, au permis trimiterea banilor direct la buget, nu la BNR, acum trimit o misiune care sa trateze cu un guvern fara puteri depline". Oricum, renegocierea nu se face propriu-zis in timpul acestei vizite, cu un guvern lipsit de autoritate, mai spune serbanescu: "Noile conditii trebuie aprobate de boardul FMI, apoi e nevoie de o noua scrisoare de intentie, pe care o va face Guvernul de dupa alegeri".
Daca autoritatile nu conving FMI ca sunt in stare sa-si respecte angajamentele, FMI va bloca transa de 1,5 miliarde de euro programata pentru luna decembrie, de care depinde plata pensiilor si a salariilor bugetare.