14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania cere ancheta europeana pentru represaliile din Basarabia

Romania cere ancheta europeana pentru represaliile din Basarabia

Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri foarte dur autoritatile de la Chisinau si regimul comunist condus de Vladimir Voronin, precizand ca "represaliile si incalcarea drepturilor fundamentale" la protestele de la Chisinau obliga Romania sa ceara o ancheta din partea Uniunii Europene. Presedintele Basescu a mai spus ca Romania nu va accepta "transformarea Prutului intr-o noua cortina de fier", explicand ca nu se pun in discutie "granitele sau suveranitatea Republicii Moldova". Ca replica la decizia autoritatilor moldovene de a introduce vize pentru cetatenii romani, Traian Basescu a precizat ca a solicitat Guvernului modificarea legii cetateniei astfel incat cetatenii moldoveni sa obtina mai repede cetatenia romana. Cu toate acestea, in ultimele zile zeci de mii de cetateni moldoveni au redobandit cetatenia romana.

 

"Incercarea de externalizare a conflictelor interne" si "acuzatiile fara dovezi" lansate de regimul Vladimir Voronin sunt inacceptabile pentru Romania. Autoritatile de la Chisinau sunt cele care "au permis accesul manifestantilor in principalele institutii ale statului", a explicat presedintele Basescu. Dar "nu vom accepta sa fie culpabilizati romanii doar pentru ca sunt romani", dupa cum "nu vom accepta ca Romania sa fie acuzata de actiuni menite sa destabilizeze Republica Moldova", a spus Traian Basescu. Statul roman va oferi asistenta umanitara oricarui cetatean al Republicii Moldova care se declara roman si care isi simte puse in pericol viata, securitatea personala sau identitatea nationala. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a calificat drept foarte grave amenintarile de folosire a armelor impotriva civililor, lansate de figuri politice marcante de la Chisinau.

 

El a spus ca daca acest lucru se va intampla in Republica Moldova, Romania va intreprinde tot ceea ce este necesar pentru a-i aduce in fata justitiei penale internationale pe cei responsabili.
Pe de alta parte, in Republica Moldova continua represiunea impotriva tinerilor protestatari anticomunisti. Un raport al Primariei Chisinau vorbeste de 800 de tineri arestati in ultima saptamana, in timp ce Procuratura Generala a dat publicitatii o lista de circa 300 de persoane.  Marturiile din locurile de detentie sunt terifiante. Reprezentantul ONU in Moldova, Edwin Berry, a reusit sa ajunga in penitenciarul 13 din Chisinau. Impreuna cu 3 membri ai asa-numitului Mecanism National de Prevenire a Torturii sub egida ONU, Edwin Berry a putut sa stea de vorba cu 40 de tineri intre 18 si 23 de ani fara sa fie de fata vreun politist.

 

Tinerii erau batuti, "era evident ca au fost supusi unor tratamente crude si inumane", a declarat Edwin Berry pentru "Romania libera". "Mi-au povestit ca au fost dusi mai intai la comisariatele de politie de sector si apoi la Comisariatul General si ca peste tot au fost batuti cu bastoane de lemn si cu picioarele de catre politisti in civil". In penitenciar, au fost tinuti cate 25-26 de persoane in celule de circa 8 metri patrati, ca vreme de doua zile nu li s-a dat mancare, ca au primit foarte putina apa si ca nu au avut parte nici de cele mai elementare servicii de  igiena, acela de a merge la toaleta, de exemplu. Edwin Berry spune ca tinerii nu au avut asistenta juridica si ca unii dintre ei au fost pusi sa semneze sub amenintarea batailor declaratii pe care nu le-au citit.

In ceea ce priveste rezultatul alegerilor, seful misiunii internationale de observare, Nicolai Vulcanov, i-a inmanat ieri presedintelui Curtii Constitutionale a Moldovei, Dumitru Pulbere, un raport preliminar al OSCE, extrem de critic. Documentul arata ca s-au facut presiuni foarte mari asupra alegatorilor din Republica Moldova si asupra opozitiei si ca au existat incalcari ale legislatiei electorale. Tot ieri, partidele de opozitie au anuntat ca nu vor participa la renumararea voturilor. Ele declara ca se vor concentra in schimb pe verificarea listelor de alegatori si ca, prin renumararea voturilor, autoritatile comuniste nu vor decat sa ascunda fraudele. In schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia conteaza pe faptul ca situatia se va stabiliza gratie renumararii voturilor, asa cum a propus Vladimir Voronin. El a atras atentia opozitiei moldovene sa nu mai admita "ca adeptii lor sa recurga la actiuni violente".

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă