26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, cel mai mare risc seismic din Europa

România, cel mai mare risc seismic din Europa

50 de cercetători europeni au realizat o hartă care arată că ţara noastră, alături de Turcia şi Italia, se află într-unul dintre cele mai periculoase puncte de pe continent.

România se află în zona cu cel mai mare risc ca un cutremur să aibă loc în următorii 50 de ani, arată un studiu coordonat în Franţa şi la care au participat 50 de oameni de ştiinţă. “Seismele de pe continentul european sunt provocate, în principal, din ciocnirea dintre plăcile tectonice euroasiatică şi africană. Pericolul este mai mare în Turcia, Grecia, Italia şi România”, arată Fabrice Cotton, profesor de seismologie la Universitatea “Joseph Fourier” din Franţa, citat de Le Monde. Acesta admite totuşi că “mai e mult de făcut în privinţa unei mai bune evaluări a riscului seismic”. Cercetătorii din cadrul acestui proiect au reuşit totuşi o premieră în domeniu: prima hartă armonizată privind riscul seismic în Europa, din care reiese că România se află în zona de risc maxim privind un cutremur în anii următori. “Suntem încă la începutul înţelegerii modului cum funcţionează faliile”, afirmă profesorul Fabrice Cotton.

Până acum, evaluarea se făcea cu instrumente de măsură submarine sau din satelit, care înregistrau deformarea crustei. De asemenea, specialiştii calculau riscul seismic şi pe baza referinţelor istorice. Dar, cel puţin acest din urmă reper, a dat greş până acum, de exemplu, în cazul dezastrului de la Fukushima, din 2011. Cutremurul care a provocat atunci tsunami-ul ce a făcut 19.000 de morţi şi a devastat centrala nucleară Fukushima din Japonia, a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, în timp ce cutremurele de referinţă în regiune nu depăşiseră până atunci 7.3.

Prin urmare, pentru noua hartă realizată, oamenii de ştiinţă au luat în calcul o revizuire a reperelor istorice prin adăugarea unui plus de 0,5-1 grade la magnitudinile ce pot fi înregistrate în viitor. De asemenea, cercetătorii au construit noi modele de predicţie bazate pe vibraţiile din sol, adaptate la contextul geologic european.

Un cutremur mare, în 2013

Deocamdată, cel mai puternic cutremur care a avut loc în România anul acesta a avut loc pe 11 august şi a avut 4,5 grade pe scara Richter. Specialiştii români au preconizat că 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă cu seisme de mică intensitate. „Cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani”, a declarat directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Nicolae Mărmureanu.

Pe de altă parte, George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea „J.W. Goethe”, din Frankfurt, Germania, susţinea încă de la începutul anului că România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 până în 7,1 grade pe scara Richter, potrivit presei centrale. În fine, nici directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, nu exclude această ipoteză. „Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter”, a punctat Mircea Radulian, citat de Mediafax.

Un alt program similar cu cel european se desfăşoară şi la nivel mondial, “Global Earthquake Model”, pentru realizarea unei hărţi seismice la nivel planetar.

Cele mai citite

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă