România a încheiat la egalitate meciul amical cu Argentina, disputat pe Arena Naţională. Pentru România meciul a fost mai mult decât un amical, iar asta s-a văzut şi pe teren. Cu toate că nu s-a marcat niciun gol meciul a fost trăit de jucătorii lui Piţurcă la intensitate maximă.
“Salvează Tătăruşanu”, “Paradă Pantilimon”, astea sunt doar două frânturi din comentariile care au putut fi ascultate pe parcursul meciului, însă ele pot rezuma cel mai bine jocul bun făcut în apărare de tricolori în faţa unei echipe favorite la câştigarea Cupei Mondiale 2014. Meciul de pe Arena Naţională a fost un test, unul costisitor ce este drept, FRF plătind către federaţia argentiniană 1 milion de euro, însă a meritat toţi banii. Nu este ieftin să-l aduci pe Messi la Bucureşti, în plus din vânzarea de bilete o parte din sumă a fost acoperită. Cel mai important lucru este faptul că tricolorii au arătat ca o echipă în faţa unei forţe redutabile din fotbalul mondial.
România a avut momente bune în prima repriză, când a dominat jocul, remarcându-se printr-un joc incisiv. Argentina a fost mai periculoasă în partea a doua, însă la fel ca şi Tătăruşanu, în prima parte, Pantilimon a făcut minuni, cel puţin la o fază în care a scos o minge din poartă. Iar golul valabil, anulat incorect, al lui Maxim ar fi putut aduce o victorie uriaşă pentru tricolori.
Amicalul de lux nu trebuie însă să le dea aripi tricolorilor, deoarece în meciurile de calificare la EURO 2016 miza va fi una reală iar adversarii vor fi şi ei incisivi. Argentina nu a jucat nici măcar la jumătate din adevărata ei valoare, Messi părând de multe ori că aşteaptă mai repede avionul spre casă. Amicalul cu România nu avea nicio miză pentru Messi, însă cu circa 100.000 euro care i-au intrat direct în cont a meritat să facă act de prezenţă. Este adevărat faptul că mai toţi jucătorii Argentinei câştigă mult mai mult pe meci, la echipele de club, faţă de cât au încasat la amicalul de pe Arena Naţională, însă în raport cu sumele primite şi jocul lor a fost unul mai low-cost.
Însă dincolo de prestaţia Argentinei cel mai important lucru pentru elevii lui Piţurcă este faptul că au jucat împotriva unicului Messi sau a unor jucători de calibru ca Di Maria sau Aguero, câştigând astfel la capitolul încredere. Tocmai acest lucru le-a lipsit şi în barajul cu Grecia, însă tricolorii vor acum revanşa, cele două naţionale urmând să se întâlnească din nou, de această dată în grupa de calificare la EURO 2016.
România are un bilanţ destul de bun în meciurile amicale împotriva echipelor puternice, reuşind în ultimii ani un egal cu Italia şi o victorie cu Spania, însă acest lucru nu i-a ajutat prea mult în preliminariile CM 2014.
Cu Piţurcă reconfirmat în funcţie, după egalul cu Argentina, de către noul şef al FRF, Răzvan Burleanu, tricolorii vor ataca începând din acest an calificarea la turneul final din Franţa. Primele trei meciuri din preliminariile Europeanului sunt şi cele mai importante, România urmând să întâlnească: Grecia (la Atena, 7 septembrie), Ungaria (Bucureşti, 11 octombrie) şi Finalnda (Helsinki, 14 octombrie).
Un semn bun pentru tricolori îl reprezintă rezultatele mai slabe în meciurile amicale ale viitoarelor adversare. Grecia a pierdut în faţa Coreei de Sud cu scorul de 0-2, în timp ce Ungaria a pierdut cu Finlanda, teoretic cea mai slabă dintre cele trei, scor 1-2. Partida de la Helsinki se anunţă una dificilă pentru România, Finlanda trecând printr-o formă bună, în plus România având un rezultate destul de slabe împotriva echipelor nordice.
O parte dintre oamenii de fotbal din România văd naţionala ca şi calificată la Europeanul din Franţa, însă până la turneul final este un drum nu tocmai uşor, cele mai mari probleme putând să le pună elevilor lui Piţurcă Grecia şi Ungaria. Tricolorii vor avea o campanie dificilă şi din pricina faptului că meciurile importante sunt puse la începutul, respectiv sfârşitul preliminariilor.
Ultimul meci va fi cu Insulele Feroe, însă celelalte trei de dinainte vor fi, la fel ca şi la începutul campaniei, cu: Ungaria, Grecia şi Finlanda. Din grupa României mai face parte şi Irlanda de Nord.