4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomania ar putea deveni al treilea producator de porumb din UE in...

Romania ar putea deveni al treilea producator de porumb din UE in 2008

Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola in Europa de Est anul trecut, transmite Mediafax.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prezentat o prognoza de 9,8 milioane de tone pentru productia de porumb in 2008, fata de numai 3,7 milioane anul trecut, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani.

Ministerul nu a raportat insa, deocamdata, impactul ploilor torentiale care au cazut in ultimele zile in Romania.

"In ansamblu, productia de porumb este pe un trend favorabil si vom putea da o prognoza mai precisa in urmatoarele saptamani", a declarat pentru Reuter sun oficial din Ministerul Agriculturii.

Productia agricola vegetala a scazut anul trecut la aproape toate culturile, din cauza conditiilor climatice nefavorabile, recolta de porumb totalizand 3,85 milioane de tone, cu 57% mai putin fata de 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

La nivelul spatiului comunitar, analistii estimeaza o productie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste recolta de anul trecut, crestere datorata extinderii suprafetei arabile si randamentelor superioare.

Cei mai mari producatori de porumb la nivel european sunt Franta si Italia. In Franta, campania agricola de primavara a intampinat obstacole, pe fondul precipitatiilor masive din luna mai. Analistii francezi se asteapta ca productia de porumb din acest stat sa scada cu 5% in acest an, la 14,4 milioane de tone. Suprafata arabila destinata porumbului a crescut cu 3,9% in Italia, fermierii si traderii din sectorul agricol estimand cresteri ale productiei in acest an.

Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă