1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRomâni, luați-vă orașele înapoi! Care puteți…

Români, luați-vă orașele înapoi! Care puteți…

De ce poate PSD candida în aceste alegeri? Pentru că, deși are datorii de 30 de milioane de lei, a trecut o lege ca să le poată amâna. Și cum o să le plătească, chiar dacă le amână, că de la buget nu se vor acoperi datoriile istorice, ci doar cele de campanie? Vânzând bilete la școli de vară? Iar PNL nu stă mai bine – și la asta, ca și la legea electorală, a făcut blat pentru că au și ei datorii de peste 16 milioane de lei –, au început să dea înapoi sedii pe care nu și le mai pot permite. Unicul motiv pentru care aceste partide mari, și sateliții lor, ca în cazul PSD, mai sunt în circulație este pentru că manipulează legile ca să scape de faliment. De cel financiar, ca și de cel moral, pentru că de la cinci miniștri condamnați penal în sus un partid ar trebui închis pentru crimă organizată. Cu toate astea, PSD, ALDE (număr-record de fideli de-ai d-lui Tăriceanu la zdup), PDL-PNL continuă, pentru că abuzează legea. Doar președintele Iohannis ar fi putut opri legea privind protecția conturilor partidelor de datornici în timpul campaniilor electorale, dar nu a făcut-o. A promulgat-o. Au libertatea să mai acumuleze datorii pe credit, credit întreținut sută la sută din corupție – lasă că o să găsim noi o cale să vă plătim când ajungem la putere. Economia politică a partidului la noi e favoritismul instituționalizat – firmele favorite dau înapoi zece la sută din valoarea contractelor cu dedicație – sau mai mult. Asta privește toate contractele – de asta au probleme cu DNA mai mult de jumătate din șefii de consilii județene și așa de mulți primari.

Falimentul partidelor tradiționale nu e nicăieri mai evident decât în București. Șpaga din dosarele DNA, o mică parte din ce avea loc în realitate, e prezumată la peste o sută de milioane de euro la primarii PSD Vanghelie și Onțanu. Zeci de milioane numai din parandărăt au trecut, conform procurorilor, și pe la primari PNL ca Andrei Chiliman. Primari PDL ca Băsescu, Videanu sau Negoiță s-au ales cu terenuri și case spectaculoase pe care nu și le puteau permite. Prejudiciile sunt și mai mari ca șpaga, deși nu au fost integral cuantificate. Cine poate estima prejudiciul adus de faptul că un primar preferă să cumpere voturi ducând pensionarii în Grecia pe banii primăriei sau anvelopând blocuri private, dar neconstruind în întreg mandatul nici o parcare publică sau subfinanțând spitalul județean, care nu mai are bani de dezinfectanți?

Această formă de crimă organizată poate fi și trebuie curmată. DNA a făcut tot ce-a putut – a arestat nu doar primari de la toate partidele astea, dar și candidați ca Ludovic Orban sau Olguța Vasilescu care continuau și în campania asta asemenea practici. Cât de prost trebuie să fii să nu înțelegi semnalul? Degeaba arestăm candidații, primarii și baronii dacă aceleași organizații pentru care erau colectați acești bani continuă să își plaseze agenții colectori în poziții strategice. Tot ce se putea face ca investigații sau procese civile s-a făcut, de către o presă restrânsă ca număr, dar devotată, sau de asociații civile ca Salvați Bucureștiul. E timpul să facă și votanții ceva.

Din păcate, nu toți au ce face. Bucureștenii sunt privilegiați. Ei pot vota un primar care nu va fura și va pune capăt furtului, care luptă cu corupția Capitalei de zece ani. Nicușor Dan, matematicianul olimpic, cu toate stângăciile în exprimare și partidul lui USB de început, e un om integral cinstit. Începutul oricărui plan pentru București este să oprim crima organizată alegând un primar cinstit și un grup de oameni ca Uniunea Salvați Bucureștiul care nu a luat mită și nu are datorii de plătit. Nu e o întâmplare că Nicușor Dan e singurul care și-a publicat sursele de finanțare. E finanțat de oamenii de afaceri care au făcut Dedeman, Bitdefender, E-Mag și de români din străinătate ca familia Rațiu, cu alte cuvinte, de puținii noștri oameni de afaceri care nu depind de stat în afacerile lor. Și ei au făcut tot ce au putut de data asta – e chiar fără precedent. E rândul votanților.

În ultimele săptămâni s-a dezvoltat, din lașitate, prostie sau interes, un curent de opinie care ne cere să fim imparțiali și să-i tratăm pe toți candidații la fel. Nu se poate prostie mai mare decât să fii imparțial între clasa politică veche, trasă la fund de datorii și obligații criminale pe care și le-a luat deja, și cea nouă. Înțeleg să fim critici după ce o alegem pe cea nouă, deși, de obicei, mă regăsesc singură pe această poziție, ca să o împiedicăm să ajungă precum cea veche. Acum însă trebuie să o facem să câștige. Deși Nicușor Dan nu a avut niciodată ambiții mai mari decât rezolvarea Bucureștiului, de succesul lui depinde reînnoirea clasei politice la nivel național. Noi nu aveam o dreaptă sau o stângă, avem numai o mizerie uniformă și oportunitatea de a curma cercul vicios.

Nicușor Dan nu are contracandidați. Gabriela Firea, pe care o cunosc de peste douăzeci de ani și fac parte din cei care îi văd și unele calități, are acest anturaj, raportat de România liberă aici. A aduce asemenea persoane cu relații cu crima organizată în jurul Primăriei Capitalei ar fi sinucigaș. Cătălin Predoiu, căruia niște oameni de afaceri neidentificați îi cumpăraseră deja milionul de semnături pentru prezidențiale încă dinainte să câștige nominalizarea în 2014, e un avocat comercial cu maniere, care nu are nici o treabă nici cu Bucureștiul – alta decât că firma de avocatură a socrului lui, al cărei co-fondator a fost, care lua de acolo contracte, chiar sub Oprescu, vezi în România liberă aici –, nici cu prim-ministeriatul. El face parte din categoria de oameni politici care își plătesc locul pe care îl ocupă și vine încărcat de obligații și fără nici un merit în această competiție. A încercat să își cumpere toți concurenții și toate sondajele și principalul său susținător este doctorul sereist și plagiator Cristian Bușoi.

Bucureștenii care ezită dacă să se ducă la vot și cu cine să voteze să lase un pic răsfățul deoparte. Dacă ați trăi la Baia Mare, unde toți primarii de partid sunt la pușcărie? Dacă ați trăi la Slatina sau la Reșița, unde nu ați avea cu cine vota? La București, la Iași, la Târgu Mureș, la Bacău sau în mai măruntele Codlea, Roșia Montană sau Bolintin Vale votați cu cei care nu fac parte din cartelul corupt și pe care i-ați văzut opunându-se. Nu îi lăsați singuri, că dacă acești oameni pierd alegerile și se duc acasă s-a terminat și cu voi, veți fi furați etern orice ar face DNA: votați partidele noi, ca USB, acolo unde s-au încropit unele.

Pentru cine nu are norocul bucureștenilor, o singură indicație.

Nu votați pe nimeni cu probleme de corupție și DNA sau despre care știți că are casă mai mare decât câștigă. La reședințele de județ vedeți aici ce puteți alege. Votați cu oricine altcineva. Luați-vă orașele înapoi, peste tot pe unde puteți, ajutați DNA sancționând corupția, oriunde o găsiți. Opriți jaful, ca să aducem înapoi banii către spitale, școli sau parcări și să încurajăm altă categorie de oameni să intre în politică. Se poate. Scriu din orașul mexican Monterrey (șase milioane de locuitori), cel mai dezvoltat, care, după modelul Barcelonei, i-a dat la o parte pe toți cei care au guvernat în ultimii douăzeci de ani și a ales un independent. Acest guvernator independent a creat un consiliu comun de planificare și auditare a cheltuielilor orașului cu oamenii de afaceri și societatea civilă, de unde tocmai vin. Sponsorizat 50-50, de stat și de comunitatea de afaceri. Așa poate funcționa și Bucureștiul, sau alte orașe, cu participare cetățenească. Cine deleagă treburile orașului și nu se duce nici la vot o dată la patru ani cere să fie furat. Inovația există, iar orașele viitorului vor fi mult mai îndeaproape conduse de comunitățile lor. Dați-vă o șansă, măi, oameni buni.

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro

 

 

 

Cele mai citite

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă