Ambasada României în Ungaria a fost informată, duminică, de Poliţia din Budapesta, că alți trei cetăţeni români au fost reţinuţi pe 29 august pentru suspiciunea de trafic de persoane. În total, 26 de români au fost reţinuţi până acum pentru că au încercat de profite de pe urma crizei imigranților.
Doi cetăţeni români au fost reţinuţi în Ungaria pentru trafic de persoane, unul în judeţul Csongrad şi celălalt în judeţul Gyor-Moson-Sopron, potrivit unor comunicate postate duminică pe site-ul poliţiei ungare.
Conform poliţiei din Gyor-Moson-Sopron, un şofer român în vârstă de 29 de ani a fost reţinut sâmbătă, după ce în autovehiculul său au fost descoperiţi şase cetăţeni sirieni, care nu deţineau documentele necesare trecerii frontierei din Ungaria şi Austria. Prin urmare, românul este cercetat de autorităţile ungare pentru trafic de persoane.
Potrivit poliţiei din judeţul Csongrad, un alt român a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce conducea o camionetă marca Ford pe autostrada M5, în care erau înghesuiţi 41 de imigranţi clandestini. Românul va fi, de asemenea, cercetat pentru trafic de persoane.
Mai mulţi cetăţeni români au fost reţinuţi pentru trafic de persoane în Ungaria şi Austria în ultimele zile, în contextul valului de imigranţi cu care se confruntă Europa.
De asemenea, sâmbătă seară, MAE a anunţat că autorităţile austriece au confirmat reţinerea a doi cetăţeni români, şoferi ai unor camioane în care se aflau mai multe persoane, în localitatea Braunau, respectiv la Salzburg.
Milioane de refugiaţi, nevoiţi să aleagă între drumul greu spre Europa şi războiul din ţara lor
După ce au scăpat din războiul devastator din ţara lor, milioane de sirieni care au imigrat în ţările vecine, precum Liban, Turcia şi Iordania, sunt puşi în faţa unei alegeri dure: să plece către Europa, unde există deja o criză gravă a migraţiei, sau să se întoarcă acasă, în plin bombardament.Chiar şi alegerea de a se îndrepta către Europa nu este o garanţie a supravieţuirii – mulţi dintre aceştia îşi pierd viaţa în timp ce încearcă să traverseze Marea Mediterană către Grecia sau Italia ori să treacă de forţele de ordine de la frontierele ţărilor pentru a pătrunde ilegal pe teritoriul acestor state. Sunt transportaţi în condiţii inumane, în camioane. Așa s-a întâmplat și joi, când 71 de imigranţi au fost găsiți decedaţi într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria.
„Ce se aşteaptă să facem, să murim în tăcere?“, acuză Mohammed al-Hariri, un imigrant sirian care locuieşte într-o tabără de refugiaţi din deşertul Zaatari din nordul Iordaniei, la frontiera cu Siria. Din perspectiva lui, scenariul este clar: "Sirienii au acum două alegeri: fie se întorc acasă şi mor în ţara lor, fie emigrează".În aceste condiţii, milioane de refugiaţi se îndreaptă către Europa, pătrunzând în Grecia şi Italia după ce traversează Marea Mediterană în bărci pneumatice supraaglomerate, şi apoi își continuă drumul prin Macedonia, Serbia şi Ungaria către ţările mai bogate din Uniunea Europeană şi din zona Schengen, unde pot începe o viaţă nouă. Mulţi dintre refugiaţi se îndreaptă către insulele greceşti, precum Kos, unde au avut loc confruntări violente între forţele de ordine grecești şi refugiaţi în timpul unei proceduri de înregistrare, incidente care s-au soldat cu închiderea a peste 2.500 de refugiaţi într-un stadion de fotbal pentru mai bine de 32 de ore. Potrivit autorităţilor din Grecia, în momentul izbucnirii conflictelor din Kos, pe insulă se aflau 7.000 de imigranţi, cei mai mulţi sosiţi dinspre coasta Turciei, în doar trei zile.
Susţinere pentru imigranţi, din Germania
Câteva mii de oameni – 1.000, potrivit poliției; 5.000, potrivit organizatorilor – au defilat sâmbătă la Dresda (Saxonia, est) pentru a le ura „bun venit“ refugiaților din acest land, teatru al unor incidente xenofobe. Purtând o pancartă cu mesajul „Împiedicați astăzi pogromurile de mâine", manifestanții care au răspuns unui apel al organizației de luptă împotriva extremei drepte „Alianța Antinazistă“ au defilat fără incidente, în timp ce forțele de ordine erau prezente în număr mare și în echipament de luptă. Manifestanții au cântat „Say it loud, say it clear, refugees are welcome here“ (Spuneți clar și răspicat, refugiații sunt bineveniți aici).
În Saxonia, land a cărui capitală este Dresda, s-au înregistrat mai multe incidente grave având ca țintă refugiații. La Heidenau, oraș cu 16.000 de locuitori, situat la câțiva kilometri sud de Dresda, ciocnirile între polițiști și militanții de extremă dreaptă care manifestau împotriva centrului de refugiați din oraș s-au soldat cu câteva zeci de răniți, la sfârșitul săptămânii trecute.