17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialRoman din Italia, executat cu sange rece

Roman din Italia, executat cu sange rece

» Uciderea unui roman care muncea onest in Italia naste mai multe semne de intrebare, fiind deocamdata neclar daca este vorba despre o reglare de conturi sau despre o crima xenofoba. Scenariul crimei pare desprins dintr-un film cu mafioti: dintr-o masina s-au tras in el doua gloante. Potrivit datelor politiei italiene, romanul nu avea cazier si lucra ca mecanic la un service auto.

Romanul Marian Buzatu Nazian
, de 31 de ani, a fost ucis sambata in jurul orei 4 dimineata pe o strada din localitatea italiana Castel Volturno, din apropiere de Napoli. Comisarul-sef Gelu Oltean, coordonatorul tuturor politistilor romani detasati in Italia, ne-a declarat ca Marian "a fost impuscat dintr-o masina care a trecut cu viteza mica pe langa el". La aproximativ 20 de metri de locul unde a fost cadavrul, au fost descoperite doua tuburi de cartuse Luger 9 mm. Comisarul roman crede ca victima s-a tarat pana a ramas fara suflare. Conform unui comunicat al politiei italiene, "corpul victimei are doua gauri", una in partea dreapta fata si una in partea stanga spate: "Probabil a fost impuscat mai intai in fata, dupa care a incercat sa fuga si a primit cel de-al doilea glonte in spate. Totusi, faptul ca victima s-a intors mai poate fi si rezultatul socului primului glonte".

Un alt roman a fost martor la aceasta crima: "Masina din care s-a tras cu arma trecuse si pe langa el, a fost analizat si apoi lasat in urma, iar cand masina a ajuns in dreptul lui Marian acesta a fost impuscat". Martorul a chemat salvarea, insa medicilor nu le-a mai ramas decat sa constate decesul si sa cheme politia. Comisarul roman detasat in Italia spune ca "martorul a luat-o la fuga cand a auzit de politia italiana, dar s-a prezentat in cursul zilei de sambata si le-a dat declaratii carabinierilor".
Asupra lui Marian Buzatu Nazian a fost gasit actul de identitate, dar nu au fost depistate alte valori. Nici el, dar nici martorul crimei nu figureaza in evidentele politiei italiene cu cazier. Romanul impuscat era mecanic la un service auto si era apreciat drept un om corect. Comisarul Oltean considera ca "martorul e la fel de serios si de incredere".

Gelu Oltean sustine ca politistii romani nu au primit nici o cerere de colaborare din partea carabinierilor, mai mult, trimisii Ministerului roman de Interne in Italia s-au sesizat in legatura cu acest caz in urma stirilor aparute pe fluxurile agentiilor de presa. Criticile la adresa politistilor italieni nu se opresc aici. Citand din comunicatul carabinierilor, comisarul roman precizeaza ca "acestia nu sunt siguri daca nu cumva gaura de glonte din spate nu e gaura de iesire a primului glonte. Le-au dat pe amandoua de intrare si au spus ca va decide autopsia. Un politist profesionist stie sa deosebeasca o gaura de intrare a unui glonte de una de iesire". Reprezentantul politiei romane in Italia mai este nemultumit ca "autopsia a fost data pe mana magistratilor, ca si in cazul Mailat, si deocamdata nu se mai face nimic public".

Marian Mandroc, atasat de afaceri interne pe langa Ambasada Romaniei la Roma, nu a putut sa ne spuna in plus decat scenariile vehiculate in mediul jurnalistic italian: "Se vorbeste de o reglare de conturi in disputa cu alti conationali, dar mi se pare putin probabil. O alta pista este cea conform careia romanul ar fi fost prins la furat de un italian si apoi impuscat. Cea de-a treia este ca ar fi fost ucis de o organizatie criminala".
Comisarul Gelu Oltean sugereaza ca reprezentantii politiei romane detasati in Italia sunt tot mai ingrijorati de paranoia de care pare sa sufere presa din Peninsula referitor la problema romanilor: "In cotidianul Il Tempo a aparut ca cineva a fost talharit la Roma, jurnalistii scriind ca «dupa fizionomie, infractorul era din estul Europei», ulterior referindu-se la romani, cu toate ca nu aveau nici o legatura".

Scenariul Italia, repetat in Spania?

Mai multe asociatii de romani din Spania sustin ca autoritatile spaniole sunt ingrijorate de posibila migrare a catorva mii de romani de etnie rroma amenintati cu expulzarea. Ambasadoarea Romaniei la Madrid, Maria Ligor, citata de agentia Rador, a declarat ca "situatia din Italia va avea implicatii asupra romanilor din Spania. Exista acest inconfort legat de prezenta unor cetateni romani care cersesc sau spala parbrize, cu toate ca imigrantii romani sunt apreciati pentru munca si seriozitatea lor". 30 de romani, din cei aproximativ 100 care ocupasera ilegal o cladire abandonata din orasul Donostia din nordul Spaniei, au plecat deja ieri de bunavoie inainte de emiterea ordinului judecatoresc de evacuare.
Publicatia News of the World titreaza ca zeci de mii de imigranti ilegali ar putea sa fie expulzati de pe teritoriul Marii Britanii, in conditiile in care ministrul britanic de Interne analizeaza posibilitatea de a adopta masuri similare celor guvernului italian.

Cele mai citite

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Crimă șocantă în Franța: un bărbat cu probleme psihice și-a omorât soția, cei doi copii și a rănit alți doi oameni

Un bărbat cu un istoric de probleme psihiatrice şi-a înjunghiat mortal soţia şi pe cei doi copii mici ai lor la Mormant, un orăşel...
Ultima oră
Pe aceeași temă